A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Валерій Сушкевич: «Бачу бажання деяких федерацій повернути параатлетів з росії та білорусі, але святий поріг поки ніхто не переступив»

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 18 травня 2023 року о 23:44

Президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич розповів про комунікацію, яку веде організація щодо недопущення повернення російських та білоруських параатлетів до міжнародних змагань.

«Те, що зробив президент України в комунікації, переконуючи лідерів держав – власне, лідери НПК цих країн послідовні у підтримці своїх урядів. Ми з ними працюємо через персональні комунікації. Багато часу проводжу у відрядженні.

Комунікація важка. Важливо, що багато представників Міжнародного паралімпійського комітету та НПК говорять, що конкретні країни... Скажімо, є ризики поновлення представників росії та білорусі.

Більше того: існують ризики, що будуть допущені у тій чи іншій [міжнародній] федерації до участі у кваліфікаційних змаганнях. Цей процес, на жаль, є, він може рухатися до визнання та допуску чи з нейтральним прапором. А деякі суб'єкти паралімпійського руху говорять і про повноправну участь.

Тому робота важка. Але знаєте, що мені здалося? Що є ця межа у цивілізаційному напрямку, в якому є паралімпійський спорт, щоб її переступити. Навіть федераціям, які інколи вважають, що вони мають право прийняти рішення всупереч тому, що було прийнято на Генеральній асамблеї в минулому році.

Кожна з федерацій, яка приймає самостійно рішення, є членом Міжнародного паралімпійського комітету. Виходить, якщо вони вирішують допустити представників росії та білорусі, то порушують рішення Генеральної асамблеї. Тому тут є і юридична складова, і моральна – причетності до цього.

Мені здається, що поки немає такого рішення навіть ментального. Бажання є, і я це бачу у деяких федерацій, але поки немає [рішення] переступити святий якийсь поріг, який не можна», – сказав Сушкевич.

Детальніше на ua.tribuna.com:

https://ua.tribuna.com/uk/others/1000000067785-valerij-sushkevich-vizhu-zhelanie-nekotoryx-federaczij-v/?utm_source=copy

Фото: ukrinform.ua

Відео пресконференції: https://www.youtube.com/watch?v=4OxtK_e0Nis

Піднятися на початок