A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Спортсмени Росії та Білорусі відсторонені від участі в Паралімпійських іграх 2022 року

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 03 березня 2022 року о 10:21

На спеціальному засіданні Керівна рада Міжнародного паралімпійського комітету (МПК) вирішила відсторонити спортсменів від РПК і НПК Білорусі від Зимових Паралімпійських ігор в Пекіні 2022 року. Це означає, що параатлети з цих країн більше не зможуть брати участь в Іграх, які відкриються 4 березня 2022 року.

Ендрю Парсонс, президент IPC, сказав: «У IPC ми твердо віримо, що спорт і політика не повинні змішуватися. Однак не з власної вини війна прийшла на ці Ігри, і за лаштунками багато урядів мають вплив на нашу заповітну подію.

Протягом останніх 12 годин переважна кількість членів міжнародного паралімпійського руху зв’язалася з нами і була дуже відкритою, за що я вдячний. Вони сказали нам, що якщо ми не переглянемо своє попереднє  рішення (щодо участі цих країн під нейтральним прапором), тепер це, ймовірно, матиме серйозні наслідки для Зимових Паралімпійських ігор у Пекіні 2022 року. Кілька Національних паралімпійських комітетів, з якими зв'язалися їхні уряди, команди та спортсмени, мали намір не змагатися.

Забезпечення безпеки спортсменів має першочергове значення для нас, і ситуація в паралімпійських селищах, де проживають спортсмени, загострюється і зараз стала нестерпною. Перш за все, ми маємо обов’язок як частина Паралімпійської місії, закріпленої в конституції, гарантувати та контролювати організацію успішних Паралімпійських ігор, забезпечити, щоб у спорті, який практикується в рамках Паралімпійського руху, переважав дух чесної гри, насильство заборонено, ризик для здоров’я спортсменів контролюється та дотримуються фундаментальні етичні принципи.

З огляду на це, а також для збереження цілісності цих Ігор та безпеки всіх учасників, ми вирішили відмовити спортсменам від RPC та NPC Білорусі.

Звертаючись до виключених і Ігор країн, Ендрю Парсонс наголосив: «Нам дуже шкода, що на вас вплинули рішення, які ваші уряди прийняли минулого тижня щодо порушення Олімпійського перемир’я. Ви стали жертвами дій ваших урядів.»

Джерело: Міжнародний паралімпійський комітет


Піднятися на початок