A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Росію відсторонили. RUSADA не відповідає стандартам Всесвітнього антидопінгового кодексу

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 17 грудня 2020 року о 17:58

Лозанна, 17 грудня 2020 року – Спортивний арбітражний суд (CAS) виніс рішення в арбітражній процедурі між Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) та російським антидопінговим агентством (RUSADA). До участі у справі залучені 50 сторін, в тому числі Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Міжнародний паралімпійський комітет (IPC) та Міжнародна федерація хокею на льоду (IIHF).

CAS одноголосно визнав RUSADA такою організацією, яка не відповідає стандартам Всесвітнього антидопінгового кодексу (WADC) у зв'язку з тим, що вона не забезпечила доставку автентичних даних LIMS (Система менеджменту інформації лабораторії) та базових аналітичних даних колишньої Московської лабораторії до WADA. Як наслідок, Комісія CAS видала ряд директив, які набирають чинності 17 грудня 2020 року та діятимуть два роки, тобто до 16 грудня 2022 року.

Директиви комісії CAS включають, серед іншого, можливість протягом дворічного періоду для будь-якого спортсмена або супроводжуючого персоналу спортсменів з Росії брати участь в Олімпійських та Паралімпійських іграх (зимових чи літніх) або відвідувати їх та будь-які чемпіонати світу, організовані чи санкціоновані підписантом WADA, за умови, що вони не підлягають відстороненню, вчиненому компетентним органом, а також що спортивна форма не містить прапора Російської Федерації та містить слова “нейтральний спортсмен ”, а музика та слова гімну Росії не звучить на жодному з офіційних об'єктів Ігор.

Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) визнає сьогоднішнє рішення Спортивного арбітражного суду (CAS)  та повідомляє, що  після цього рішення, на початку 2021 року відбудеться нарада Ради правління МПК для розробки детальних кроків.


Джерела: 

https://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/CAS_Media_Release_6689_decision.pdf 

https://www.paralympic.org/news/ipc-statement-regarding-cas-decision-wada-v-rusada 

Фото: GETTY IMAGES



Піднятися на початок