A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Росія та Білорусь не виступлять на Дефлімпійських іграх попри допуск: як це стало можливим

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 09 лютого 2024 року о 16:07

Російські та білоруські спортсмени не змагатимуться на зимових Дефлімпійських іграх-2023, що відбудуться 2–12 березня 2024 року в турецькому Ерзурумі. Про це в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт повідомив очільник Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — у березні 2022 року — Міжнародний дефлімпійський комітет (ICSD) усунув збірні РФ і Білорусі від змагань для спортсменів із порушеннями слуху, зокрема від літньої Дефлімпіади-2022 у бразильському Кашіас-ду-Сулі.

Утім, у грудні 2023 року ICSD ухвалив рішення повернути російських і білоруських атлетів до міжнародних стартів під своєю егідою з 1 лютого 2024-го. На аналогічний крок восени 2023-го пішов і Міжнародний паралімпійський комітет, а в грудні — олімпійський комітет.

Таким чином Росія та Білорусь мали право заявити своїх спортсменів на Дефлімпіаду-2024 у нейтральному статусі, проте ці команди не будуть представлені на змаганнях попри допуск. За словами Сушкевича, цьому посприяла, зокрема, кропітка дипломатична робота української сторони та створення суворих критеріїв "нейтральності" для російських і білоруських атлетів.

 Чому Росія та Білорусь пропустять Дефлімпіаду-2024

Незважаючи на те, що Міжнародний дефкомітет послабив санкції проти Росії та Білорусі, спортивне керівництво цих країн не погодилося з умовами, за яких мало відбутися їхнє повернення. Сурдлімпійський комітет Росії, приміром, у своїй заяві назвав вимоги ICSD "принизливими" й "дискримінаційними".

До вимог для участі росіян і білорусів у дефлімпійських змаганнях входять такі пункти:

  • участь виключно в особистих змаганнях (не командних, включно з дуетами) і лише в нейтральному статусі; демонструвати державну символіку заборонено, а форма учасників має бути узгоджена з виконавчим комітетом ICSD;
  • спортсмени не мають проявляти активної підтримки війни проти України та мати договорів про співпрацю з державними силовими структурами Росії або Білорусі (військовими й органами держбезпеки);
  • спортсмени мають дотримуватися антидопінгових правил і виконати вимоги щодо оцінки порушення слуху, а оплата участі в змаганнях є відповідальністю самих атлетів;
  • атлети мусять підписати декларацію про згоду з вимогами ICSD.

 На початку лютого, вважає Валерій Сушкевич, "відбулася остаточна перемога в боротьбі проти участі представників країн-вбивць" у березневих Іграх у Туреччині, адже стало відомо, що Росія і Білорусь на Дефлімпіаду не поїдуть.

"Дискусія йшла про те, які зобов'язання повинен взяти [на себе] суб'єкт російського спорту, якщо він приїжджає в нейтральному статусі на Дефлімпіаду, — пояснює Сушкевич. — У результаті цієї дискусії вийшло так, що ці критерії були прийняті, але вони стали неприйнятними для російської влади".

Як пояснює президент НКСІУ, ключовим у тому, що Росія та Білорусь були вимушені відмовитися від участі, став зміст декларації, яку спортсмени мусять підписати для допуску. Вона передбачає, що ці атлети не підтримували й не підтримують війну проти України.

"Наша пропозиція була дуже проста, — розповів про процес роботи над критеріями "нейтральності" Сушкевич. — Кожен суб'єкт олімпійського, паралімпійського, дефлімпійського спорту хай підпише декларацію про те, що він засуджує війну, напад Росії на Україну. Моє абсолютне переконання — що Росія, використовуючи спорт як інструмент пропаганди, просто не допустить своїх спортсменів навіть до процедури підписання такої декларації".

Всеросійська спортивна федерація спорту глухих (ВСФСГ) на початку лютого 2024 року дійсно назвала підписання такої декларації "неправильним і неможливим" та заявила, що "не бачить можливості формування спортивних збірних" за таких умов, а також не може гарантувати своїм атлетам матеріальної підтримки. ВСФСГ вважає "обурливим" те, що "російських громадян примушують визнавати Спеціальну воєнну операцію, яку проводять на території України, воєнними діями, які ініціювала російська сторона".

 "Те, що вони не [поїдуть] на Дефлімпіаду, значить, що вирішує, їхати чи не їхати, не Національний дефлімпійський комітет Росії — це вирішує [президент РФ Владімір] Путін і лідери Росії", — переконаний Сушкевич. Керівник НКСІУ вважає це доказом того, що спортивні організації Росії не є незалежними від політичних впливів.

"Нам досить складно сьогодні добитись таких рішень, як у Федерації легкої атлетики. Це системна, кропітка, суб'єктивна робота, яка залежить від багатьох чинників, які часто важко описати, коли цей процес закінчений і є такий переможний варіант, як ізоляція країни-вбивці від найвищого форуму для спортсменів з порушеннями слуху. А нам це вдалося".

Джерело: https://suspilne.media/sport/679934-rosia-ta-bilorus-ne-vistuplat-na-deflimpijskih-igrah-2024-popri-dopusk-ak-ce-stalo-mozlivim/


Піднятися на початок