A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Прийнято рішення про призупинення діяльності національних паралімпійських комітетів (НПК) росії та білорусі

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 17 листопада 2022 року о 15:26

На позачерговій Генеральній асамблеї в Берліні, Німеччина, у середу (16 листопада 2022 року) організації-члени Міжнародного паралімпійського комітету (МПК) проголосували за призупинення діяльності національних паралімпійських комітетів (НПК) росії та білорусі.

Рішення членів МПК призупинити НПК росії та НПК білорусі пов’язано з їх неспроможністю виконувати свої зобов’язання членства відповідно до Конституції МПК. Це включає зобов’язання «забезпечити, щоб у паралімпійському спорті в рамках паралімпійського руху переважав дух чесної гри, захищалися безпека та здоров’я спортсменів, дотримувались фундаментальні етичні принципи», а також «не робити нічого (діяльністю або бездіяльністю), що суперечить меті чи завданням МПК та/або ризикує погіршити репутацію МПК, паралімпійського руху чи паралімпійського спорту».

Ендрю Парсонс, президент МПК, сказав: «Як демократичній організації, заснованій на членстві, було важливо дозволити Генеральній асамблеї, як вищому органу МПК, прийняти рішення з цього важливого питання.

Перед голосуванням за відповідні пропозиції члени МПК мали можливість висловити свою думку. Це включало заслуховування НПК росії та білорусі, які, відповідно до закону Німеччини, що регулює нашу Конституцію, мали право бути присутніми, виступати та представляти свою справу на Надзвичайній Генеральній Асамблеї. Зрештою, наше членство вирішило призупинити роботу обох НПК із негайним набранням чинності до подальшого повідомлення.

Як президент МПК, я хочу, щоб ми жили у світі, де спорт об’єднує світ у мирних змаганнях, дозволяючи спортсменам змагатися зі своїми суперниками якнайкраще в безпечному та надійному середовищі.

Ситуація, з якою зараз стикається світ спорту, дуже напружена і складна. Я сподіваюся і молюся, щоб конфлікт в Україні якнайшвидше припинився, щоб мир був забезпечений і щоб більше не було загиблих чи постраждалих невинних людей».

Члени МПК проголосували 64-39 за подання про призупинення членства НПК росії (16 членів утрималися), а 54-45 проголосували за призупинення членства НПК білорусі (18 утрималися). Щоб пропозиція була прийнята, потрібно було 50%+1 голос.

У зв’язку з призупиненням членства НПК росії та білорусі втрачають усі права та привілеї членства у МПК відповідно до Конституції МПК.

І НПК росії, і НПК білорусі тепер мають право оскаржити це рішення. Якщо будь-яка апеляція не буде задоволена, лише Генеральна асамблея може скасувати призупинення. Наступна Генеральна асамблея IPC має відбутися в останньому кварталі 2023 року, місце проведення ще не підтверджено.

Позачергова Генеральна асамблея також схвалила пропозицію про внесення змін до Статуту МПК, щоб дозволити Керівній раді МПК вводити захисні заходи, якщо має місце надзвичайна подія, яка може поставити під загрозу безпеку, життєздатність, цілісність та/або справедливість Паралімпійських ігор, будь-який інший аспект спортивних змагань, санкціоновані або дозволені МПК, або будь-яка інша діяльність МПК.

Джерело: https://www.paralympic.org/news/npc-russia-and-npc-belarus-suspended-ipc-extraordinary-general-assembly

Піднятися на початок