A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

2022: УНІКАЛЬНИЙ РІК

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 12 січня 2022 року о 17:03

Перші дні Нового 2022 року є своєрідною точкою відліку для нових починань, планів та реалізації всього задуманого.  Розпочинаємо цей рік як рік Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, своєрідними підсумками: яким він був для Національного комітету спорту людей з інвалідністю України та нашої великої паралімпійської і дефлімпійської родини.

2021 рік був історичним для України та усього світу, адже саме цього року пройшли перенесені через коронавірус Олімпійські та Паралімпійські ігри-2020. Крім того, рік 2021 мав би бути дефлімпійським, адже у грудні мали відбутись Дефлімпійські літні ігри, проте через  пандемію вони були перенесені на травень 2022 року.

За цей рік українські спортсмени з інвалідністю вибороли 807 медалей, з них - 288 золотих, 301 срібна та 218 бронзових, взявши участь у 92 міжнародних спортивних форумах:

  • 30 чемпіонатах світу
  • 18 чемпіонатах Європи
  • 16 кубках світу
  • 1 кубку Європи
  • 25 міжнародних турнірах
  • 1 Всесвітній шаховій Олімпіаді
  • Літніх Паралімпійських іграх 2020 в Токіо

ПАРАЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ В 2021 РОЦІ: 

Подія номер один: Паралімпіада-2020! З 24 серпня до 5 вересня 2021 року національна паралімпійська збірна команда гордо вписала золотими літерами ім'я України в історію паралімпійського руху. 

У XVІ Паралімпійських іграх взяло участь біля 4500 спортсменів із 162 країни-учасниць, разом з цим, було розіграно 539 комплектів, що на 11 комплектів більше, ніж у ХV літніх Паралімпійських іграх 2016 року.

Національна паралімпійська збірна команда України була представлена 142 спортсменами (у тому числі 4 спортсмени-лідери і одна стернова), та взяла участь у 15 видах спорту (бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках), зокрема у двох дебютних – бадмінтон і тхеквондо із 22 видів спорту, представлених на Паралімпійських іграх. Національна паралімпійська збірна команда України дебютувала у трьох видах спорту - тхеквондо, бадмінтоні та голболі (команда чоловіків).

За результатами участі у XVІ літніх Паралімпійських іграх українські спортсмени здобули 98 нагород, з яких 24 золотих, 47 срібних та 27 бронзових. У 10 із 15 видів спорту українські паралімпійці вибороли медалі різного ґатунку.

Національна паралімпійська збірна команда України посіла 6 загальнокомандне  місце, та 5 за кількістю усього здобутих нагород, поступившись у наполегливій боротьбі  збірним командам Китаю,  Великобританії, США та РПК, які мали значне представництво щодо кількості спортсменів та видів спорту на цих Іграх. Наприклад: збірна команда Китаю – 256 спортсменів – 22 види спорту, Великобританія - 221 спортсмен – 21 вид спорту, США - 243 спортсмени – 20 видів спорту.

Із 137 українців-учасників Ігор (за виключенням 4 спортсменів-лідерів та стернової)  69 спортсменів (з урахуванням командних та ігрових видів спорту) вибороли високі нагороди, що є понад 50% від загальної кількості спортсменів, які здобули будь-яку нагороду. Крім того, 18 спортсменів національної паралімпійської збірної команди України здобули золоті медалі, 35 - срібні та 16 бронзові медалі.

Водночас слід зазначити, що 23 дебютантами Ігор виборено ­­37 нагород, з яких 6 золотих, 21 срібну та 10 бронзових,  що є 37,8% від загальної кількості здобутих усього нагод Ігор Паралімпіади.

Українці встановили 26 рекордів у чотирьох видах спорту:

  • Плавання – 15 рекордів
  • Легка атлетика – 9 рекордів
  • Кульова стрільба – 1 рекорд
  • Веслування академічне – 1 рекорд

У тому числі - 10 рекордів світу – 6 у плаванні, 3  - легкій атлетиці, 1 – в кульовій стрільбі

15 паралімпійських рекордів (8 у плаванні, 6 – з легкої атлетики, 1 – з веслування академічного).

1 рекорд Європи у плаванні.

До речі, було побито рекорд світу, який тримався 11 років - Крипак Максим на дистанції 100 м вільним стилем встановив рекорд світу та Паралімпійських ігор, який було встановлено спортсменом із Бразилії у 2010 році, побивши його на 0.23 сотих.

Максим Крипак очолив рейтинг мультимедалістів Паралімпіади-2020 і став найкращим із 350 спортсменів в Токіо-2020, які вибороли 2 та більше високих нагород. Крім того, Максим Крипак став 47-м паралімпійцем в історії світового паралімпійського спорту, який здобув 10 та більше золотих нагород. Також до цього списку потрапили Трусов Андрій - 21 перше місце, 6 нагород, Мерешко Єлизавета – 5 нагород – 23 місце та інші спортсмени національної збірної, які вибороли 2 та більше нагород в Токіо  (рейтинг визначається, починаючи з золотих нагород).

Цей неймовірний результат України на Паралімпіаді-2020 було високо оцінено в світі та в нашій державі: відоме видання Нью-Йорк Таймс назвало українську паралімпійську збірну «маленьким дивом», а українці за підсумками року відзначили паралімпійський успіх головною гордістю року.

ЯСКРАВІ ПЕРЕМОГИ ПАРАЛІМПІЙЦІВ У 2021:

Зимові види спорту: 

  • Національна паралімпійська збірна команда України яскраво виступила на Відкритому кубкові Європи з лижних перегонів та біатлону, що з 17 по 21 грудня 2021 року проходив у фінському Вуокатті, виборовши 16 нагород: 4️ золоті, 6️ срібних та 6️ бронзових медалей.
  • Національна паралімпійська збірна команда України з лижних перегонів та біатлону виборола друге місце на кубку світу (за загальною кількістю медалей) та четверте - за "золотом", що з 19 по 26 березня проходив у фінському Вуокатті. У цілому в доробку команди - 13 високих нагород, серед яких - 2 золоті, 9 срібних та 2 бронзові.
  • 29 медалей та друге місце у світі – такий підсумок національної паралімпійської збірної команди з лижних перегонів та біатлону на кубкові світу, що тривав з 3 по 10 березня у Словенії, м. Кранська Гора/Планіцау Словенії, м. Кранська Гора/Планіца. Українці вибороли 6 золотих, 10 срібних та 13 бронзових нагород.

Літні види спорту: 

  • Національна паралімпійська збірна команда з тхеквондо виборола бронзову медаль на чемпіонаті світу з паратхеквондо серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що з 11-12 грудня проходив у м. Стамбул, Туреччина. 
  • Національна паралімпійська збірна команда з пауерліфтингу успішно виступила на  чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що з 25 листопада по 08 грудня 2021 року проходив  у м. Тбілісі, Грузія. У доробку українських паралімпійців: 3 золоті, 3 срібні та 2 бронзові нагороди, а також третє місце в загальнокомандному заліку серед юніорів та друге місце у міксті. 
  • Національні паралімпійські збірні команди з голболу успішно виступили на чемпіонаті Європи з голболу, що з 1 по 13 листопада тривав в турецькому Самсуні: хлопці вибороли срібну нагороду чемпіонату Європи серед 10 країн-учасниць, дівчата стали 8-ми серед 10 країн-учасниць.
  • Національна паралімпійська збірна з паратриатлону виборола історичну бронзову нагороду на чемпіонаті світу, що 8 листопада завершився в Абу-Дабі (ОАЕ).
  • Національна збірна команда України з пауерліфтингу серед спортсменів з порушеннями зору мегауспішно виступила на чемпіонаті світу з пауерліфтингу та жиму лежачи, виборовши 44 медалі (в тому числі 8 медалей серед юніорів), з яких 31 золота медаль (в тому числі 6 серед юніорів), 9 срібних медалей (в тому числі 2 медалі серед юніорів), 4 бронзові медалі та виборола перше загальнокомандне місце. Крім того, українцями встановлено 41 рекорд світу (в тому числі 14  серед юніорів). Змагання чемпіонату світу проходили з 23 по 30 жовтня у м. Бакуріані, Грузія.
  • Національна паралімпійська збірна з голболу (чоловіки) стала першою серед 6 команд та виборола всі можливі нагороди: кращий захисник, кращий бомбардир на міжнародному турнірі - Tournament IEGC 2021, який з 14 по 17 жовтня проходив в Espoo, Фінляндія.
  • Національна паралімпійська збірна команда з паратриатлону створила справжній фурор на кубкові світу в турецькій Аланії, виборовши 4 медалі: 2 золоті, 1 срібну та 1 бронзову. Змагання відбулись 2 жовтня.
  • Національна паралімпійська збірна команда з паратриатлону на чемпіонаті Європи, що з 23.09.2021 по 25.09.2021 року пройшов у у м. Валенсія (Іспанія), виборола одну бронзову нагороду
  • На чемпіонаті Європи з паратхеквондо, що 20-23 вересня 2021 року проходив в Стамбулі, Туреччина, національна паралімпійська збірна команда України у складі 6 спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату виборола 2 високі нагороди: 1 срібну та 1 бронзову медалі.
  • Національна паралімпійська збірна команда з параканое приголомшливо виступила на чемпіонаті світу з параканое, що з 16 по 18 вересня пройшов у датському Копенгагені. Україна виборола друге місце серед 26 країн-учасниць чемпіонату світу з результатом у 5 медалей: 3 золоті та 2 бронзові!
  • Національна паралімпійська збірна команда з луку досить успішно виступила на прикінцевому перед Токіо-2020 міжнародному турнірі з паралімпійської стрільби з лука серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апрату та порушеннями зору, який з 3 по 11 липня проходив у чеському місті Нове-Место-над-Метуї. Українці привезли додому дві високі нагороди: 1 "золото" та 1 "срібло".
  • 15 високими нагородами та другим місцем у світі завершила кубок світу у Варшаві національна паралімпійська збірна команда з фехтування на візках, що проходив з 8 по 11 липня. Загалом у доробку українських парафехтувальників – 4 золоті, 6 срібних та 5 бронзових медалей та друге місце на кубкові світу.
  • Національна паралімпійська збірна команда з фехтування на візках отримала впевнену перемогу на чемпіонаті світу з фехтування на візках, що проходив у польській Варшаві. У два насичені дні змагань (5-6 липня) в українських фехтувальників - три золоті та 1 срібна нагороди і перше місце у світі.
  • З 28 червня по 05 липня 2021 року в місті Нові-Сад, Сербія, пройшов останній перед Паралімпійськими іграми в Токіо міжнародний турнір (Гран-Прі) з паралімпійської кульової стрільби, що зібрав 105 спортсменів з 20 країн світу та став традиційно потужним у виконанні українських парастрільців. Національна паралімпійська збірна команда України, яка виступила у складі 10 спортсменів, виборола 13 медалей, з яких 3 золоті, 6 срібних та 4 бронзові. 7 з 10 спортcменів  - з високими нагородами! За кількістю медалей українські паралімпійці посіли перше місце у неофіційному медальному заліку цього турніру, за "золотом" - друге.
  • Національні паралімпійські збірні команди України з волейболу сидячи (чоловіки та жінки) взяли участь у змаганнях Golden Nations League, що з 1 по 4 липня проходила в Нідерландах (м.Ассен). У цьому європейському турнірі взяли участь 6 жіночих (команда США - у якості запрошеної) та 7 чоловічих команд. У підсумку, жіноча збірна команда з волейболу сидячи виборола друге місце Ліги Націй (Росія, Україна, Словенія), чоловіки стали четвертими (Боснія, Росія, Німеччина, Україна).
  • Національна паралімпійська збірна команда України з пауерліфтингу виборола 2 бронзові медалі на міжнародному турнірі, що пройшов у м. Дубаї, ОАЕ з 16 по 25 червня 2021 року, в них взяли  участь 246 спортсменів з інвалідністю від 54 країн світу.  Україну представили 4 пауерліфтери.
  • Національна паралімпійська збірна команда з плавання виборола 24 високі нагороди  -  11 золотих, 8 срібних, 5 бронзових –  на щорічному міжнародному турнірі з плавання, що проходив у Берліні (Німеччина). У Берлінській серії, що тривала з 12 по 20 червня 2021 року, взяли участь більш ніж 300 спортсменів з 48 країн світу. Команду України представляли 11 параплавців.
  • Національна паралімпійська збірна команда України з кульової стрільби виборола перше місце на кубку світу з кульової стрільби, що 20 червня завершився у Перу. У доробку України - 13 високих нагород - 7 золотих та  6 срібних медалей. У цьому кубкові світу взяли участь 157 спортсменів з 44 країн світу.
  • Україна виборола "срібло" на чемпіонаті світу з велосипедного спорту (шосе), що проходив у Португалії, м. Кашкай (змагання чемпіонату тривали з 7 по 12 червня 2021 року).
  • Чемпіонат Європи з параплавання, що проходив в Мадейрі, було завершено неймовірною перемогою України: вже п’ятий раз поспіль українські паралімпійці стали найпотужнішими в Європі. Чемпіонат Європи з плавання проходив з 16 по 22 і на цьому міжнародному спортивному (тільки європейському) форумі наші спортсмени вибороли 95 медалей, серед яких: 37 золотих, 31 срібних і 27 бронзових нагород,  1 рекорд Європи і чемпіонство в Європі.
  • Національна паралімпійська збірна команда з легкої атлетики виборола друге місце в Європі серед 44 країн-учасниць чемпіонату Європи з легкої атлетики! Доробок національної легкоатлетичної команди України: 39 медалей - 17 золотих, 13 срібних та 9 бронзових. Крім того, українські атлети встановили: 1 рекорд світу, 5 рекордів Європи і  7 рекордів чемпіонату. Цього року у чемпіонаті Європи, що з 1 до 5 червня проходив у польському місті Бидгощ, взяли участь близько 700 паралімпійців з 44 країн Європи.
  • Національна паралімпійська збірна з настільного тенісу виборола 2 високі нагороди  - золоту та срібну медалі - міжнародного кваліфікаційного турніру з настільного тенісу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями розумового та фізичного розвитку, що  6 червня завершився у м. Лашко, Словенія.  Саме на цьому міжнародному турнірі, в якому взяли участь близько 200 спортсменів з 50 країн світу,  розігрувались 21 паралімпійські ліцензії серед країн-учасниць.
  • Національна паралімпійська збірна команда України з веслування академічного у складі 1 спортсменки виборола 2 медалі – золоту та срібну нагороди - міжнародної регати, що з 31 травня по 06 червня 2021 року проходила в місті Гавірате, Італія. У змаганнях взяли участь понад 80 спортсменів з 18 країн світу. 
  • Національна паралімпійська збірна команда України з волейболу сидячи (чоловіки) 6 червня виборола бронзову медаль міжнародного турніру, що став прикінцевим етапом перед Паралімпіадою-2020.
  • Національна паралімпійська збірна команда України 5 червня яскраво виступила на чемпіонаті Європи з параканое, виборовши 4 золоті та 1 бронзову медаль та перше місце в Європі, залишивши позаду усі країни-учасниці. У цих важливих змаганнях взяли участь 76 атлетів з 13 країн Європи.
  • Національна паралімпійська збірна команда з паракарате виборола бронзову нагороду на чемпіонаті світу з паракарате серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що пройшов у м. Дубай, ОАЕ 21 листопада 2021 року.
  • Національна паралімпійська збірна команда з луку досить успішно виступила на міжнародному турнірі з паралімпійської стрільби з лука серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору, який з 3 по 11 липня проходив у чеському місті Нове-Место-над-Метуї. Українці привезли додому дві високі нагороди: 1 "золото" та 1 "срібло".
  • З 28 червня по 05 липня 2021 року в місті Нові-Сад, Сербія, пройшов міжнародний турнір (Гран-Прі) з паралімпійської кульової стрільби, що зібрав 105 спортсменів з 20 країн світу та став традиційно потужним у виконанні українських парастрільців. Національна паралімпійська збірна команда України, яка виступила у складі 10 спортсменів, виборола 13 медалей, з яких 3 золоті, 6 срібних та 4 бронзові. 7 з 10 спортсменів  - з високими нагородами! За кількістю медалей українські паралімпійці посіли перше місце у неофіційному медальному заліку цього турніру, за "золотом" - друге.
  • Спортсмени національної паралімпійської команди України з дзюдо успішно виступили в Гран Прі (кубок світу) з дзюдо серед осіб з порушеннями зору, що проходив у місті Урорік (Великобританія). Українці вибороли 7 високих нагород:  1 золоту, 1 срібну та 5 бронзових медалей.
  • Національна паралімпійська збірна команда України переможно виступила на кубкові світу з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що  з 17 по 24 травня 2021 року пройшов у м. Тбілісі, Грузія.  4 спортсменки, які відстоювали честь України на цьому міжнародному спортивному форумі, вибороли друге загальнокомандне місце серед 93 спортсменів-учасників змагань  з 25 країн світу.  У доробку сильних україночок – 4 медалі - 2 золоті та 2 срібні нагороди та рекорд світу!
  • Національна паралімпійська збірна команда з парабадмінтону успішно виступила на міжнародному рейтинговому турнірі, що проходив з 11 по 16 травня у м. Картахена (Іспанія), з 6 медалями: 2 срібні (одна із них у змішаній міжнародній парі) та 4 бронзових. У змаганнях взяли участь 157 спортсменів з інвалідністю з 36 країн світу. Від команди України виступило 7 спортсменів.
  • Національна паралімпійська збірна команда з параканое тріумфувала на кубку світу з параканое серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що проходив у м.Сегед (Угорщина). У доробку українців: 3 золоті, 1 срібна та 1 бронзова медалі та перше місце у світі! Змагання кубку світу тривали з 7 по 15 травня, у них взяли участь 154 спортсмени з інвалідністю з 32 країн світу. Україну представили 7 параканоїстів.
  • Національна паралімпійська збірна команда з паратриатлону 15 травня виборола дві срібні нагороди на етапі світової серії в м. Йокогамі (Японія). У змаганнях  взяли  участь 80 спортсменів з інвалідністю з 20 країн. Змагання проходили серед спортсменів у 6 класах.
  • Національна паралімпійська збірна з велоспорту у складі двох спортсменів  виборола срібло на міжнародному турнірі з велосипедного спорту (УОРА, ЗІР), що пройшов 2 травня у бельгійському місті Оусткамп.
  • Досить успішно виступила на відкритому міжнародному турнірі з параплавання паралімпійська збірна України. Українська команда, яка виступила у складі 7 параплавців, виборола 22 високі нагороди: 8 золотих, 10 срібних та 4 бронзові медалі. Міжнародний турнір проводився серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору та проходив з 13-19 квітня 2021 року у місті Ліньяно Саббьядоро, Італія. У турнірі взяли участь 194 спортсмени з 54 країн світу.
  • Національна паралімпійська збірна команда України яскраво завершила європейську регату з веслування академічного, яка з 5 по 11 квітня 2021 року тривала в італійському місті Варезе. Паралімпійці України розділили перше місце за загальною кількістю нагород з командою Великобританії та стали другими за "золотом" серед паралімпійських класів човнів, виборовши 1 золоту та 2 бронзові медалі. А у загальному заліку серед олімпійських та паралімпійських човнів, що проводився організаторами змагань, лише завдяки паралімпійцям Україна увійшла в десятку найсильніших країн з академічного веслування. 
  • Українські паралімпійці першим місцем у світі завершили змагання кубку світу з дзюдо серед спортсменів з порушеннями зору, виборовши 4 золоті, 2 срібні та 2 бронзові медалі. Змагання пройшли у м. Кемер, Анталія, з 5 по 8 квітня 2021 року та об'єднали дзюдоїстів з 14 країн світу. Національну команду представило 10 спортсменів, 8 з яких - з високими нагородами.
  • Національна паралімпійська збірна команда з бадмінтону виборола дві медалі  - 1 золоту та 1 бронзову - міжнародного турніру, що тривав впродовж 6 змагальних днів та 4 квітня завершився в Дубаї, ОАЕ.
  • Національна паралімпійська збірна команда з пауерліфтингу стала другою у світі за загальною кількістю нагород та третьою - за "золотом" на кубку світу, що з 22 по 28 березня проходив у м.Манчестер, Великобританія та об'єднав спортсменів з 22 країн світу. Загальний доробок команди - 10 медалей, 2 з яких золоті, 6 срібних та 2 бронзові, а також - один рекорд світу. 9 спортсменів з 10 повернулись додому з високими нагородами.
  • Національна паралімпійська збірна команда України з кульової стрільби вразила світ своєю неймовірною перемогою: 13 високих нагород, серед яких 7 золотих, 5 срібних та 1 бронзова, 1 рекорд Європи та перше місце на кубкові світу з кульової стрільби, що з 14 по 24 березня проходив у м.Аль-Айн, ОАЕ.
  • З 8 медалями, 4 з яких - золоті, а також 2 срібні та 2 бронзові, повернулись параатлети з міжнародного легкоатлетичного турніру  Grand Prix, який з 14 по 21 березня проходив у м. Тунісі (Туніс). 
  • Національна збірна команда з легкої атлетики серед спортсменів з порушеннями розумового і фізичного розвитку успішно виступила на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в приміщенні, що проходив у Франції (м. Нант, 9-14 березня 2021).  У доробку українців -  13 медалей, серед яких 7 золотих, 4 срібних і 2 бронзові, а також - один рекорд світу та один рекорд Європи. В змаганнях взяли участь легкоатлети з 5 країн Європи, Україну представило 11 спортсменів.

Види спорту, що не входять до програм Паралімпійських ігор: 

  • Українці яскраво виступили на чемпіонаті Європи з армспорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору: у змаганнях на правій руці українці вибороли - 39 медалей, з яких 19 золотих нагород, 14 срібних та 6 бронзових. А загалом Україна завершила змагання чемпіонату Європи з фантастичним доробком - 80 медалей! 38 золотих, 28 срібних та 14 бронзових!!! Крім того, за підсумками змагань  - і дівчата, і хлопці отримали кубки найкращих в Європі - перші командні місця!
  • Національна паралімпійська збірна команда зі спортивних танців на візках надзвичайно успішно виступила на міжнародному турнірі, що 12 жовтня завершився в м. Ломiянкi, Польща. Національна збірна виборола 15 високих нагород, серед яких 8 золотих, 5 срібних та 2 бронзові та очолила турнірну таблицю міжнародного турніру. Загалом у змаганнях взяло участь 95 спортсменів (55 жінок та 40 чоловіків) з 16 країн.
  • 11 золотих,  9 срібних та 1 бронзова медалі, а разом - 21: такий неймовірний результат національної збірної команди України зі спортивних танців на візках на кубкові світу, що з 4 по 6 червня проходив в італійській в Генуї. Цим яскравим виступом України, який затьмарив виступи усіх інших країн-учасниць, і розпочинався сезон спортивних танців на візках 2021 року.  Весь склад національної збірної зі спортивних танців на візках - 14 спортсменів  - з високими нагородами, з них - 8 мультимедалістів, 3 - з титулами мультимедалістів лише по кількості золотих нагород.
  • Національна збірна команда України з пауерліфтингу серед спортсменів з порушеннями зору мегауспішно виступила на чемпіонаті світу з пауерліфтингу та жиму лежачи, виборовши  44 медалі (в тому числі 8 медалей серед юніорів), з яких 31 золота медаль (в тому числі 6 серед юніорів), 9 срібних медалей (в тому числі 2 медалі серед юніорів), 4 бронзові медалі та виборола перше загальнокомандне місце!!! Крім того, українцями встановлено 41 рекорд світу (в тому числі 14  серед юніорів).  Змагання чемпіонату світу проходили з 23 по 30 жовтня у м. Бакуріані, Грузія. У чемпіонаті світу взяли  участь  спортсмени 9 країн. Від України виступило 19 спортсменів з інвалідністю.
  • На чемпіонаті Європи з паракарате серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що з 19 по 23 травня 2021 року проходив у м. Пореч, Хорватія, збірна команда України, яка виступила на змаганнях у складі 4-х спортсменів, виборола 2 високі нагороди: 1 срібну та 1 бронзову медалі. Всього у цьому міжнародному спортивному форумі взяли  участь 49 спортсменів з інвалідністю від 16 країн світу.
  • Національна паралімпійська збірна команда з паракарате виборола бронзову нагороду на чемпіонаті світу з паракарате серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, що пройшов у м. Дубай, ОАЕ 21 листопада 2021 року.

 ЯСКРАВІ ПЕРЕМОГИ ДЕФЛІМПІЙЦІВ У 2021:

  • На чемпіонаті Європи з велосипедного спорту (шосе), що проходив з 23-28 березня 2021р.у м. Аланія (Туреччина), українці вибороли 2 -  золоті та 1 - бронзову нагороди
  • У доробку національної дефлімпійської збірної на чемпіонаті світу з боротьби, що тривав 02 - 09 липня 2021р  у м. Стамбул (Туреччина) 9 медалей: 1 – золота. 3 – срібних та 5 -  бронзових
  • На чемпіонаті світу з пляжного волейболу, що пройшов з 09 по 14 серпня 2021 р.в м. м.Сулеюв (Польща) українські дефлімпійці вибороли 2 – золоті та 1 срібну медалі
  • На чемпіонаті світу з легкої атлетики, що проходив - 23 по 28 серпня в м.Люблін (Польща) українці вибороли 20 медалей, з яких 3 – золоті, 11 – срібних та 6 -  бронзових
  • Чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування, що пройшов з 02 по 09 вересня 2021р. у м. Вільнюс (Литва), став досить успішним для національної дефлімпійської команди, яка виборола 9 високих нагород, серед яких 5 – золотих, 2 – срібних та 2 – бронзових
  • Друге місце у світі вибороли українські дефлімпійці на чемпіонаті світу з волейболу, що з 23 вересня по 2 жовтня 2021 р. пройшов у  м.Кьянчано-Терме (Італія)      
  • Яскраву перемогу здобули українські дефлімпійці на чемпіонат Європи з баскетболу, що пройшов 15-23 жовтня 2021р. у м.Пєскара, Італія: перше місце у Європі.   
  • На чемпіонаті Європи з шахів, який 18-22 жовтня 2021р. проходив у м.Амстердам (Нідерланди), українці вибороли  2 – золоті та 1 – бронзову медалі
  • 14 високих нагород, серед яких 7 – золотих та 7 – бронзових вибороли спортсмени з порушеннями слуху на чемпіонаті світу з дзюдо, який проходив 27-30 жовтня 2021р. у м.Версаль, Франція      
  • На чемпіонаті світу з плавання, що з 15 по 20 листопада 2021 р. проходив у м. Гливиці (Польща) українські спортсмени з порушеннями слуху вибороли 28 медалей, серед яких       2 – золоті, 15 – срібних, 11 -бронзових
  • Парна змішана команда національної дефлімпійської збірної з керлінгу завоювала у запеклій принциповій боротьбі з парою з Росії золоту медаль Першого чемпіонату Європи з керлінгу дабл мікст, що відбувався у м. Лодзь (Польща) з 18 по 21 листопада 2021 року.
  • На чемпіонаті Європи з керлінгу, що з 22-27 листопада 2021р.проходив у м.Лодзь (Польща), українські дефдімпійці здобули 1 золоту медаль та 1 бронзову командні медалі
  • Національна дефлімпійська збірна команда України потужно виступила на Першому чемпіонаті світу з карате серед спортсменів з порушеннями слуху: виборовши 15 медалей, серед яких 5 золотих, 7 срібних та 3 бронзових, українці посіли другу сходинку чемпіонату світу, поступившись команді, яка вперше приймала такі змагання - Ірану. 
  • Національна дефлімпійська збірна команда з тхеквондо повернулась в Україну з Першого чемпіонату світу з тхеквондо серед спортсменів з порушеннями слуху з яскравою перемогою. У доробку українських дефлімпійців (а радше: дівчаток-тхеквондисток): "золото" та "бронза", і в командному заліку жінки посіли 3 командне місце в керугі! У чемпіонаті світу взяли участь 12 країн, Україну на ньому представило 14 спортсменів. Чемпіонат світу з тхеквондо проходив з 18 по 25 листопада 2021 р. у м. Тегеран (Іран)

Види спорту, що не входять до програм Дефлімпійських ігор: 

  • На чемпіонаті світу з шашок-64, що пройшов 20-31 серпня 2021р.у м.Кранево, Болгарія, українці з порушеннями слуху вибороли 2 – золоті, 2 – срібні та 1 – бронзову медалі
  • На чемпіонаті світу з шашок-100, що пройшов 18-29 листопада 2021р. в м.Анталія (Туреччина), українські спортсмени з порушеннями слуху здобули 3 – золотих, 3 –срібних та 2 – бронзові нагороди

ПЛАНИ НА 2022 РІК

Рік має бути неймовірним та направду – унікальним - адже планується участь національних збірних у літніх Паралімпійських та Дефлімпійських іграх.

ХІІІ зимові Паралімпійські ігри - сьомі зимові ігри для незалежної України.  Їх буде проведено з 04 по 13 березня  2022 року в м. Пекін (КНР), на яких буде розіграно 78 комплектів нагород у шести видах спорту, за які змагатимуться 736 спортсменів з інвалідністю.

Пекін стане першим містом в історії Олімпіад та Паралімпіад, що прийме літні та зимові Ігри.

Гасло Ігор - «Разом заради спільного майбутнього». Гасло українських паралімпійців: «Ваша підтримка – наша перемога».

Спортсмени паралімпійської збірної команди України планують взяти участь у трьох видах спорту (гірськолижний спорт, лижні перегони та біатлон) із шести, представлених у програмі ігор Паралімпіади.

На попередніх ХІІ зимових Паралімпійських іграх 2018 року, які були найчисельніші за кількістю спортсменів-учасників (562 спортсмени з інвалідністю) та мали найвищий показник з географії представлення країн-учасниць, національна паралімпійська збірна команда України здобула 22 нагороди (7 золотих, 7 срібних, 8 бронзових) та посіла VI місце у загальнокомандному заліку (IV місце за загальною кількістю нагород). А в цілому за підсумками участі України в зимових Паралімпіадах українські паралімпійці вибороли 112 високих нагород – 27 золотих, 41 срібна та 44 бронзових.

Станом на 12.01.2022 збірною вже отримано 19 ліцензій (лижні перегони та біатлон), ліцензійний період триватиме до лютого 2022 року, національна паралімпійська збірна команда України планує вибороти ще 6-7 ліцензій. Ну і звісно, є сподівання, що ще 1 ліцензія буде отримана в гірськолижному спорті.

У цілому планується наступний орієнтовний склад національної збірної команди України на участь у ХІІІ зимових Паралімпійських іграх – до 70 - осіб, серед яких: 26 спортсменів з інвалідністю, 12 спортсменів-лідерів (гайдів), а також тренери, лікарі, масажисти та членів штабу.  Остаточна кількість та поіменний список спортсменів буде у лютому 2022 року.  

Якраз цьогоріч, з 13 по 20 січня 2022, відбудуться прикінцеві перед Іграми змагання -  чемпіонат світу в Ліллехаммері (Норвегія), та як заключний етап перед Паралімпіадою – 28 січня -1 лютого – кубок світу в Швеції.

Бажаємо команді добрати заплановані ліцензії та яскраво представити Україну на цих Іграх!

З 1 по 15 травня в бразильському місті Кашіас-Ду-Сул пройдуть XXIV літні Дефлімпійські ігри, які було перенесено із грудня 2021 року через пандемію коронавірусу.

Очікується, що для у Іграх візьме участь 6500 осіб, включаючи спортсменів з порушеннями слуху, представників технічних комітетів та команд з понад 90 країн. Бразилія стане першою країною в Латинській Америці, яка прийме літні Дефлімпійські ігри, які також стануть найбільшою міжнародною спортивною подією, яка коли-небудь проводилася в Ріу-Гранді-ду-Сул.

Національною дефлімпійською збірною командою України на XXIV літніх Дефлімпійських іграх заплановано взяти участь у 18 видах спорту (бадмінтон, баскетбол (чоловіки/ жінки), боротьба вільна та греко-римська, боулінг, велосипедний спорт, волейбол (чоловіки/ жінки), гольф, дзюдо, карате, стрільба кульова, легка атлетика, плавання, пляжний волейбол (чоловіки/ жінки), спортивне орієнтування, теніс настільний, тхеквондо, футбол (чоловіки) з 21 видів спорту, представлених на Іграх (до речі, у XXIІІ літніх Дефлімпійських іграх 2017 року українські спортсмени брали участь у 16 видах спорту).  Зазначимо, що на XXIV літніх Дефлімпійських іграх в Бразилії дебютуватимуть два види спорту – гольф та велосипедний спорт.

Формування команд та підготовка спортсменів здійснюється відповідно до критеріїв відбору спортсменів-кандидатів до дефлімпійської збірної команди України, які затверджені рішення виконкому Спортивної федерації глухих України за погодженням з Українським центром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та Національним комітетом спорту інвалідів України.

Орієнтовний склад делегації на участь національної дефлімпійської збірної команди України у XXIV літніх Дефлімпійських іграх становитиме:  256 спортсменів з порушеннями слуху, а також тренери, лікарі, масажисти, члени штабу.

Наразі національна дефлімпійська збірна проводить усі можливі етапи підготовки до Дефлімпіади-2021 та посилено готується, аби гідно представити Україну на цих Іграх!

Вдячні усім, хто був з нами впродовж цього року щодня! Дякуємо за підтримку, за вболівання, за вашу віру в нас! Особлива подяка Міністерству молоді та спорту України за щоденну потужну підтримку та його очільникові - Міністру Вадиму Гутцайту! 

Ми вдячні усім партнерам та спонсорам, які підтримали нашу команду, наш Комітет. Подяка компаніям Укргазбанк, Toyota Ukraine, IDS Borjomi Ukraine, Моршинська, SPORTMASTER UA, Parimatch Foundation Ukraine, CEO Club Ukraine, UCloud.ua, компанії Павутина та Вікторії Корольовій!!! Сподівання на ще плідніше та ширше партнерство у 2022 році!!!


А також велике спасибі усім нашим медіапартнерам: унікальному інклюзивному телеканалу Equalympic та Суспільне мовлення й усім телеканалам України, які долучились до висвітлення Паралімпіади-2020! Віримо, що у наступному році усі ми разом ще потужніше спрацюємо!

Принагідно повідомляємо, що офіційним мовником з правами на трансляцію Паралімпіади-2022 цьогоріч знову став Національний паралімпійський комітет України, отож звертайтесь до нас за субліцензіями!! 

Особлива подяка також і Медіа Центру Національного комітету спорту інвалідів України – #BroadcastMediaCenter за якісний відеоконтент про національні пара- та дефлімпійські збірні команди, а також технічне забезпечення трансляцій наживо чемпіонатів України.

Як завжди, сподіваємось на загал українців, які будуть активно вболівати за паралімпійців та дефлімпійців України, за нашу спільну перемогу – перемогу України – у 2022 році. Ваша підтримка – це наша перемога!

#Deaflympic #Paralympic #Дефлімпіада2021 #Паралімпіада2022 #Beijing2022 #BestTeam

Піднятися на початок