A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Вічна пам'ять Аллі Лисенко

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 11 березня 2023 року о 18:50

Сьогодні у нашій родині велика втрата... Раптово пішла з життя наша видатна спортсменка, перша українська чемпіонка світу в академічному веслуванні та чемпіонка Паралімпійських ігор-2012, Заслужений Майстер Спорту України Алла Лисенко. 

Страшний випадок колись  безповоротно змінив життя Алли, відібравши ноги, але подарувавши  їй паралімпійську родину. Її спортивна доля була надзвичайно стрімкою та динамічною, адже щоб досягти вершин світової спортивної майстерності у академічному веслуванні вона не потребувала довгих десятиліть… Хоча й спортивну кар’єру починала не з веслування, а волейболу сидячи. (Алла була Майстром спорту України міжнародного класу у цьому виді спорту, а звання Заслуженого Майстра спорту України отримала у веслуванні).

Перед Паралімпіадою в Пекіні у складі національної збірної команди з волейболу сидячи посіла друге місце на чемпіонаті Європи (2007 р.) та брала участь у Паралімпійських іграх-2008 у складі волейбольної команди.

А вже в 2009 році зі світовим рекордом Алла Лисенко дебютує  в паравеслуванні, ставши чемпіонкою світу в жіночій одиночці (ASW1x), у 2011 році, після хвороби, повертається до активних виступів на міжнародній арені з веслування і одразу  - з титулом чемпіонки світу.

Виступи україночки були феноменальними, адже вона перемогла у всіх гонках, у яких брала участь. І за підсумками 2011 року Алла Лисенко  стала володаркою Міжнародної нагороди з веслування-2011 Міжнародної федерації веслування, виборовши її серед майже 2000 веслярів. Алла тоді була єдиною спортсменкою у світі серед паралімпійців, що 2011 року отримали цю високу відзнаку.

На Паралімпіаді-2012 Алла виборола золоту медаль. По завершенню сезону 2012 ще продовжувала займатись улюбленим видом спорту, але не довго: проблеми зі здоров’ям, які час від часу виникали, не давали змоги спортсменці присвятити себе улюбленій справі.

І от сьогодні, на 54 році життя, Алли Лисенко не стало… Не стало відомої спортсменки та хорошої людини, яка ніколи не опускала рук, йшла назустріч труднощам та успішно долала їх і завжди була готова підставити своє сильне плече усім, хто цього потребував.

Вся наша велика родина висловлює співчуття близьким та рідним Алли. Вічна пам'ять...

Піднятися на початок