A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Українські спортсмени з інвалідністю мають всі шанси утримати лідерство у світовому спорті- Валерій Сушкевич

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 04 лютого 2021 року о 13:35

Українські спортсмени з інвалідністю мають всі шанси утримати лідерство у світовому спорті як в паралімпійських, так і в дефлімпійських змаганнях.

Таку думку в інтерв’ю "Факти ICTV" висловив уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

На минулих XV літніх Паралімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) українці взяли 41 золоту медаль, 37 срібних і 39 бронзових. А під час XXIII літніх Дефлімпійських ігор 2017 року в Туреччині - 21 золоту, 42 срібних і 36 бронзових медалей. Крім того, українці побили два світових рекорди. Таким чином, Україна увійшла до топ-3 країн світу у сфері паралімпійського спорту. Такого результату вдалося досягти завдяки ефективній діяльності національної системи "Інваспорт".

"У поєднанні з діяльністю Національного комітету спорту інвалідів України, ми сьогодні йдемо до того, щоб утримати лідерство у світовому спорті і в паралімпійських, і в дефлімпійських змаганнях. Я задоволений тим, як ми сьогодні готуємося до Паралімпіади. Варто відзначити, що 2021 рік – особливий. Вперше в історії світового спорту відбудеться три найбільші події в один рік – Олімпійські, Паралімпійські та Дефлімпійські ігри", - зазначив Валерій Сушкевич.

Валерій Сушкевич. Фото: НОКВалерій Сушкевич. Фото: НКСІУ

Він також розповів, як йому вдалося забезпечити участь українських спортсменів з інвалідністю на першій для них Паралімпіаді - в Атланті у 1996 році, з чого і розпочався паралімпійський рух в Україні.

"Ми поїхали на X Паралімпіаду в Атланту тільки дякуючи тому, що я простояв 4,5 години біля шостого під’їзду Кабінету Міністрів, і дуже просив охоронця, щоб він дозволив мені побачитися з прем’єром. До змагань залишалось чотири місяці. На щастя, повз проходив помічник прем’єра, який впізнав мене, і диво сталося. Він доповів прем’єру, і я за 15 хвилин додибав до його приймальні. Мені дали три хвилини, але на ранок Міністру спорту зателефонували та сказали, що наша команда їде на паралімпійські ігри. Я тоді був першим віце-президентом Національного паралімпійського комітету, і з цього почалася історія наших успіхів", - згадав Валерій Сушкевич.

Згідно з прогнозованими Міністерством молоді і спорту України показниками, у XVI літніх Паралімпійських іграх в м. Токіо (Японія) у складі національної збірної команди України братиме участь 207 спортсменів з інвалідністю у 17 видах спорту, а в ХХІV літніх Дефлімпійських іграх в м. Кашіас-ду-Сул (Бразилія) – 256 спортсменів з інвалідністю у 18 видах спорту.

Нагадаємо, раніше проти Валерія Сушкевича була розгорнута інформаційна атака. Одним із її ініціаторів став Олександр Вознюк, який звинуватив Сушкевича у фінансових порушеннях. Згодом у Мінмолодьспорту спростували цю інформацію.

Для довідки: Валерій Сушкевич був удостоєний звання Героя України за видатні особисті заслуги в розвитку паралімпійського та дефлімпійського руху в Україні, реалізації державних програм реабілітації інвалідів і багаторічну активну громадсько-політичну діяльність. Сьогодні Сушкевич на посаді уповноваженого президента України здійснює діяльність у сфері забезпечення прав людей з інвалідністю і їх соціального захисту.

Джерело: https://ukranews.com/ua/news/753339-ukrayinski-sportsmeny-z-invalidnistyu-mayut-vsi-shansy-utrymaty-liderstvo-u-svitovomu-sporti-yak-v

Фото - Національного комітету спорту інвалідів України


P.S. Нагадаємо, що вже маємо оновлену інформацію щодо перенесення #Дефлімпіада2021 на травень 2022 року, дефлімпійська збірна матиме трішки більше часу для підготовки та достойного виступу в Бразилії. 


Піднятися на початок