A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

У Києві вшанували національні дефлімпійські збірні команди з волейболу - чемпіонів та призерів чемпіонату Європи

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 22 червня 2019 року о 10:54

21 червня у Міністерстві молоді та спорту України пройшла урочиста зустріч з тріумфаторами волейбольного Евро-2019 серед спортсменів з порушеннями слуху, котрі на чемпіонаті Європи в Італії здобули "золото" та "бронзу". Спортсменів вшанували заступник міністра молоді та спорту Микола Даневич, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, президент Спортивної федерації глухих України Леонід Касіцький, начальник Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" Оксана Скугарева, президент Федерації волейболу України Михайло Мельник. 

Інформація про національну дефлімпійську команду з волейболу (чоловіки) - чемпіонів Європи-2019:

До перемоги на чемпіонаті Європи, який проходив з 06 по 15 червня в італійському місті Кальярі (Італія), і в якому взяли участь 8 чоловічих команд, які були поділені на дві підгрупи по 4 команди, був досить важкий шлях: національна збірна України, обігравши команду Білорусі з рахунком 3 : 0, Італії 3 : 1 і поступившись Польщі 2 : 3 ( де, в більшій мірі були випробувані молоді спортсмени) потрапила на команду Болгарії, яка посіла 4 місце у іншій підгрупі. Перемігши Болгарію з рахунком 3 : 0, українці потрапили в півфінал на команду Туреччини – чинного чемпіона Дефлімпійських ігор-2017 р.  У цьому принциповому, наполегливому матчі команда Україна обіграла команду Туреччини з рахунком 3 : 1 і потрапила до фіналу, де на неї чекав не менш принциповий супротивник - команда Росії. І у фіналі, у захоплюючому і досить важкому матчі команда Україна перемогла команду Росії з рахунком 3 : 1, і посіла перше місце, і повернувши собі звання чемпіонів Європи.

За підсумками чемпіонату Європи було визнано двох спортсменів національної дефлімпійської збірної команди України найкращими:

Полторацький Олександр – кращий гравець чемпіонату Європи у всіх амплуа (дворазовий чемпіон Європи та триразовий чемпіон Дефлімпійських ігор);

Зеленський Володимир – кращий блокуючий чемпіонату Європи.

Крім того, Грицюту Юрія Миколайовича визнано кращим тренером чемпіонату Європи.

До складу національної збірної команди увійшли спортсмени 2 регіонів України (Одеської обл. та м. Києва). Серед них Заслужений майстер спорту України (1 особа), майстри спорту України міжнародного класу (7 осіб) та майстер спорту України (1 осіб).

Середній вік національної збірної команди України – учасників чемпіонату Європи складає 25 років. Наймолодший спортсмен: 16 років – Колбасін Тихон (Одеська обл.), найстарший спортсмен 32 років – Полторацький Олександр (м. Київ).

Національна збірна команда серед чоловіків з волейболу була укомплектована на 50 % молодими гравцями, які вперше взяли участь у міжнародних змаганнях такого рівня. У складі збірної команди України 6 молодих спортсменів (Колбасін Т., Осика М., Волосюк С., Волошин В., Янцо І., Грушка А.), які брали на участь в чемпіонаті Європи U-21 в Палермо (Італія, 2018 г.), зайняли 2 місце.

В той же час, в команді - досвідчені спортсмени, які є срібними призерами літніх Дефлімпійських ігор 2009, 2013, 2017 років.

Сьогодні, національна збірна команда України з волейболу серед чоловіків буде готуватися до чемпіонату світу 2020 року та літніх Дефлімпійських ігор 2021 року.

Склад команди:

Волошин Василь Михайлович (м. Київ)

Грушка Андрій Богданович (м. Київ)

Волосюк Сергій Федорович (м. Київ)

Зеленський Володимир Григорович (м. Київ)

Кошкаров Антон Аскольдович (м. Київ)

Кошкаров Олексій Аскольдович ( м. Київ)

Колбасін Тихон Григорович (Одеська обл.)

Нікіфоров Ілля Олександрович (м. Київ)

Осика Максим Юрійович (м. Київ)

Полторацький Олександр Олександрович (м. Київ)

Ренькас Дмитрій Павлович  (м. Київ)

Радченко Валерій Дмитрович (м. Київ)

Янцо Іван Юрійович (м. Київ)

Цапкаленко Микола Миколайович (м. Київ)

Інформація про національну дефлімпійську команду з волейболу (жінки) - бронзових призерів чемпіонату Європи-2019:

Національна дефлімпійська збірна команда України з волейболу серед жінок стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи, який проходив з 06 по 15 червня в італійському місті Кальярі (Італія), і в якому взяли участь 5 жіночих команд.

Шлях до бронзової медалі на чемпіонаті Європи був досить непростим: у перший ігровий день національна збірна команда зустрічалася із досвідченою командою Італії (бронзовому призеру Дефлімпійських ігор 2017 р.)  і могла в третій партії змінити  хід матчу на свою користь, але програла її із рахунком 24:26. Матч закінчився із рахунком Україна – Італія 0:3. У другий ігровий день україночки обіграли збірну команду Росії з рахунком 3:2.  З рахунками 3:0 на користь України закінчились матчі з командами Франції та Польщі. У півфіналі україночки знову зустрілися з командою Росії, і весь час вели гру, але упереджене суддівство італійсько-білоруської бригади та навмисне затягування гри, яка тривала аж 2 год. 30 хв, а також суддівські помилки на користь суперника привели до того, що молоді дівчата не витримали психологічного навантаження і у вирішальній партії поступилися із рахунком 13:15, тому матч закінчився 3:2 на користь збірної команди Росії. Італії було вигідніше у фіналі зустрітися не з нашою сильною командою, а легше переграти росіянок.

В останній день також в запеклій боротьбі наші дівчата вибороли бронзу, обігравши збірну Польщі із рахунком 3:1. А чемпіонками Європи очікувано стали італійки, які переграли росіянок з рахунком 3:0.

За результатом опитування представників кожної команди були визначені кращі гравці за 5 категоріями амплуа. І найкращим гравцем ліберо ЧЄ стала киянка Касіцька Юлія. Вона – має 16-річний стаж участі у міжнародних змаганнях. Має такі титули: триразова чемпіонка Європи та Дефлімпійських ігор, дворазова чемпіонка світу.

До складу національної збірної команди увійшли спортсмени 5 регіонів України (Закарпатської, Полтавської, Київської, Кіровоградської  та м. Києва). Серед них - Заслужені майстри спорту України (2 особи), майстри спорту України міжнародного класу (8 осіб).

Середній вік національної збірної команди України – учасників чемпіонату Європи складає 24 роки. Наймолодша спортсменка: 18 років – Сірмай Крістіна (Закарпатська обл.), найстарша спортсменка 35 років – Касіцька Юлія (м. Київ).  

Жіноча волейбольна команда України була укомплектована на 70 %  молодими гравцями, які вперше взяли участь на міжнародних змаганнях такого рівня. У відборі на участь у цьому чемпіонаті Європи акцент був зроблений на  перспективну молодь, яка в майбутньому зможе взяти участь на чемпіонаті світу- 2020 р., а також і на  Дефлімпійських іграх 2021 р. Слід зазначити, що серед учасниць чемпіонату Європи 2019 року є чемпіонки ХХІІ літніх Дефлімпійських ігор: Задорожня Крістіна, Касіцька Юлія.

До речі, за результатами участі у літніх Дефлімпійських іграх 2009 та 2013 років національна збірна беззмінно посідала перше місце, але цей результат не вдалось утримати на Дефлімпіаді-2017.  Та ми знаємо, що в такої сильної команди все попереду!

Наразі національна збірна команда України з волейболу буде готуватися  до чемпіонату світу 2020 року та літніх Дефлімпійських ігор 2021 року.

Склад команди:

Бадида Марія Миколаївна (м. Київ)

Балог Каріна Франтішеківна (м. Київ)

Бланер Андріяна Іванівна (Закарпатська обл.)

Білоус Анна Петрівна (м. Київ)

Бєлкіна Олена Русланівна ( Полтавська обл.)

Герій Олена Василівна (м. Київ)

Касіцька Ангеліна Леонідівна ( м. Київ)

Касіцька Юлія Леонідівна (м. Київ)

Лінгур Наталія Валеріївна (м. Київ)

Задорожня Крістіна Андріївна (м. Київ)

Рідош Христина Миронівна (м. Київ)

Семізенко Інга Володимирівна (Київська обл.)

Троян Дар’я Миколаївна (Кіровоградська обл.)

Сірмай Крістіна Іванівна (Закарпатська обл.)


Фото - Павло Багмут та СФГУ

Піднятися на початок