A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

«Так, я можу!»: Талановиті у спорті діти з інвалідністю отримають стипендії від Parimatch Foundation

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 12 грудня 2022 року о 16:21

17 грудня (субота) у Західному реабілітаційно-спортивному центрі НКСІУ (Львівська обл., Турківський район, с.Яворів, вул. Рівних прав та можливостей, 1) відбудеться вручення стипендій юним спортсменам з інвалідністю від благодійного фонду Parimatch Foundation в межах програми «Так, я можу!». Програма реалізується спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України. Початок заходу о 12:00.

На заході журналісти зможуть поставити питання представникам Національного комітету спорту інвалідів та представникам Parimatch Foundation, які розкажуть про долю номінантів та результати програми «Так, я можу!». Також буде можливість поспілкуватися з юними спортсменами з багатьох областей України – лауреатами стипендій комплексної програми підтримки талановитих спортсменів-дітей з інвалідністю, а також з багаторазовим призером Дефлімпійських ігор з лижних перегонів Андрієм Андріїшиним.  Запрошені гості зможуть познайомитися з центром, відчути умови, в яких спортсмени мають змогу займатися та випробувати себе у спортивних активностях. 

Акредитація на захід обов'язкова. Журналістів забезпечують трансфером до локації за необхідністю. Форма для акредитації: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnc2mQFlKryZF8Ixctb2eTfzpcEYwgb4KNA-eeU6VI-Yia5Q/viewform   

Зазначимо, що попри війну в Україні Фонд продовжує підтримувати дітей в їхньому прагненні займатися спортом та розвиватися навіть у цей надскладний для країни час. Вже три роки поспіль Parimatch Foundation спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України надає дітям з інвалідністю з різних куточків України іменні стипендії. Це щомісячна стипендія для дітей, які професійно займаються спортом і ставлять за мету участь у професійних змаганнях, зокрема Паралімпіадах та Дефлімпіадах. Вона надається строком на 1 рік як фінансова підтримка для розвитку спортивних досягнень.

За три роки Фонд інвестував у 65 талановитих юних спортсменів понад 4,5 млн грн, враховуючи всі податки, пов'язані з виплатою цих стипендій. 23 підопічних Parimatch Foundation приєдналися до національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю в плаванні, баскетболі, лижних перегонах та біатлоні, боротьбі греко-римській та вільній, спортивному орієнтуванні, голболі, тенісі настільному, шахах, паратриатлоні, бадмінтоні та легкій атлетиці. Окрім того, 3 стипендіати програми «Так, я можу!»  взяли участь  у ХІІІ зимових Паралімпійських іграх у Пекіні (Китайська Народна Республіка), а одна стипендіатка – Софія Черноморова — виборола історичну бронзову нагороду України в бадмінтоні на  ХХIV літніх Дефлімпійських іграх  у м. Кашіас-ду-Сул (Федеративна Республіка Бразилія). 

У 2023 році стипендії від Parimatch Foundation отримають 25 спортсменів з інвалідністю віком від 12 до 17 років з 14 регіонів України, які займаються плаванням, легкою атлетикою, футболом серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу, лижними перегонами, тенісом настільним. Сума річних стипендій складає близько 1,2 млн грн.

«Так, я можу!» — програма підтримки та розвитку дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами шляхом залучення їх до спорту. Значущість програми полягає у забезпеченні безбар’єрного доступу до спорту. Програма спрямована на те, щоб заохочувати дітей займатися спортом та створювати для цього всі необхідні умови, щоб спорт був однаково доступним для всіх. 


Довідка:

Parimatch Foundation — міжнародний благодійний фонд, створений у 2019 році. Діяльність Фонду спрямована на те, щоб незалежно від фізичних особливостей, соціального статусу та інших бар’єрів у дітей був рівний доступ до навчання та занять спортом. Основними напрямками роботи є допомога та підтримка у сфері спорту та освіти. Parimatch Foundation реалізує 5 комплексних програм в Україні: «Так, я можу!», «Спортивний наставник», «Нова фізична культура», «Допомога Україні» та «Mental Health».

Національний комітет спорту інвалідів України (НКСІУ) — найбільша і найуспішніша фізкультурно-спортивна організація України, що займається розвитком паралімпійського і дефлімпійського руху в Україні і виконує роль Національного паралімпійського комітету на міжнародному рівні, створенням умов для занять фізичною культурою і спортом людей з інвалідністю та фізкультурно-спортивною реабілітацією, включаючи дітей з інвалідністю, а також забезпеченням успішного виступу українських спортсменів у Паралімпійських, Дефлімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях, що проводяться під патронатом Міжнародного паралімпійського комітету та Міжнародного олімпійського комітету.

Піднятися на початок