A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Спільна заява МОК, МПК, Токіо 2020, Столичного уряду Токіо та Уряду Японії

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 28 квітня 2021 року о 15:57

До Національного паралімпійського комітету України надійшла "Спільна заява МОК, МПК, Токіо 2020, Столичного уряду Токіо та Уряду Японії", яка акцентована на безпечному проведенні Олімпійських та Паралімпійських ігор в Токіо-2020. 

У заяві йдеться: 

"Оскільки до відкриття Олімпійських ігор 2020 у Токіо залишилося 86 днів, а до відкриття Паралімпійських ігор 2020 у Токіо залишилося 118 днів, Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Міжнародний паралімпійський комітет (МПК), Організаційний комітет Олімпійських та Паралімпійських ігор у Токіо (Токіо 2020), Столичний уряд Токіо, а також Уряд Японії сьогодні погодили наступні заходи для безпечної організації та проведення Ігор.  П'ять залучених сторін продовжуватимуть застосовувати всі можливі контрзаходи COVID-19 та надавати найвищий пріоритет безпеці заради всіх учасників, включаючи спортсменів, та японської громадськості, яка прийматиме Ігри.

1. Контрзаходи  COVID-19, викладені у Посібниках (правилах), які були вперше опубліковані в лютому цього року, і з тих пір були переглянуті та суттєво оновлені з метою вирішення проблеми появи нових мутованих штамів коронавірусу та зміни ситуації щодо пандемії. Були внесені нові правила, яких повинен дотримуватися кожен, залучений до Ігор під час  перебування у Японії, а також були оновлені інші правила, щоб безпечно провести Ігри 2020 у Токіо. 

Найважливіші заходи, щодо яких домовилися всі п’ять сторін, відображатимуться у другому виданні Посібника і вони є наступними:

-Від усіх учасників вимагається здати два тести на COVID-19 перед вильотом до Японії.

-В цілому, спортсмени та ті, хто знаходяться у тісному контакті зі спортсменами щодня будуть проходити тести для зменшення ризику невиявлених випадків передачі вірусу. Дати та час проходження тестування  буде встановлено відповідно до розкладу змагань.

-Всі інші учасники Ігор будуть здавати тести щодня, впродовж трьох днів після прибуття. Після перших трьох днів і протягом всього перебування вони будуть проходити тести регулярно, в залежності від операційної залученості на посаді та рівня контакту зі спортсменами.

-Всі учасники Ігор повинні слідувати тій діяльності, про яку вони зазначили у своєму плані перебування. Вони повинні мінімізувати контакт, з дистанціюванням мінімум 1 метр від інших учасників Ігор, які уже перебувають в Японії більше ніж 14 днів, а також місцевого населення Японії.

- Всі учасники повинні використовувати спеціально відведений транспорт для Ігор і не повинні використовувати громадський транспорт.

-Всі учасники Ігор повинні харчуватись в обмеженому переліку місць, де діють контрзаходи COVID-19, включаючи об’єкти для харчування на місцях проведення Ігор, ресторани в місцях проживання та кімнати, використовуючи сервіс обслуговування в номерах або доставку їжі.

- Близький контакт визначається як тривалий контакт (15 хвилин або більше) з людиною,  яка має підтверджений позитивний результат тесту на COVID-19, на відстані менше одного метра та без маски. Це особливо буде застосовуватись у випадках, коли такі контакти відбуваються у закритих приміщеннях, як наприклад номери готелю або транспортні засоби. Такі випадки будуть підтверджуватись Японськими установами охорони здоров’я.

Посібники розроблялись спираючись на науку, скориставшись знаннями, зібраними під час еволюції пандемії COVID-19.  Також, на додачу до впровадження найбільш ефективних заходів, що використовуються у суспільстві, таких як носіння масок, особиста гігієна та дотримання фізичної дистанції, вони також спираються на досвід сотень спортивних заходів, що відбулись у всьому світі під час пандемії, які проходили безпечно, з мінімальним ризиком для учасників та місцевого населення. Вони базуються на постійній роботі Робочої групи всіх партнерів, до складу якої входять Уряд Японії, Столичний уряд Токіо, Організаційний комітет Токіо 2020, МОК, МПК, Всесвітня організація охорони здоров'я та незалежні експерти та організації з усього світу. Очікується, що третя версія Посібника буде опублікована в червні. Як і у всіх попередніх версіях, вона враховуватиме останні наукові розробки.

2. Розглядаючи ситуацію, що склалася зі змінним статусом територіального розповсюдження інфекцій та появою нових штамів, ми дійшли домовленості, що рішення щодо глядачів на об'єктах Олімпійських та Паралімпійських ігор буде прийнято в червні, відповідно до загальних вказівок Уряду щодо допустимої граничної кількості глядачів на спортивних заходах. Це рішення буде слідувати за важливим рішенням, яке було прийняте у березні, коли МОК та МПК були проінформовані про висновок японської сторони не дозволити в'їзд в Японію іноземним глядачам, для відвідання Олімпійських та Паралімпійських ігор Токіо 2020, через поширену в світі пандемію COVID-19. Тим часом МОК, МПК та Токіо 2020 продовжують працювати над оптимізацією кількості учасників, які відвідають Олімпійські та Паралімпійські ігри Токіо 2020.

Ми впевнені, що дотримання цих положень забезпечить безпечне середовище для спортсменів, представників команд,  офіційних осіб Ігор та глядачів Ігор, а також населення Токіо, інших приймаючих міст та Японії в цілому.

Ми вже вступаємо в операційну фазу. Усі учасники сьогоднішньої зустрічі підтвердили свою повну відданість безпечним та успішним Іграм для всіх учасників та народу Японії".

Піднятися на початок