A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Промова Валерія Сушкевича на пресконференції України в головному медіацентрі Паралімпіади-2024

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 28 серпня 2024 року о 19:10

Зараз тут у нас починаються XVII Літні Паралімпійські ігри.

А вчора росія розпочала найбільшу ракетну бомбову атаку на Україну. За понад 10 годин росія випустила по мирним містам і містечкам України 127 ракет та 109 дронів. На цей ракетно-бомбовий удар практично на всю територію росія витратила 1,3 млрд доларів!

Напередодні Олімпійських і Паралімпійських ігор міжнародні олімпійська та паралімпійська спільнота говорили про можливість олімпійського перемир’я. Про ці сподівання говорив і закликав президент Франції Макрон.

А Росія в черговий раз, як і в останні 16 років, розпочинає війни під час Олімпійських та Паралімпійських ігор. Особливо цинічно вони роблять це під час саме паралімпійських ігор, бо наслідок будь-якої війни - це якраз 1000 і 1000 людей з інвалідністю.

І цинізм росії саме в тому, що вона завжди, нехтуючи високим гуманізмом міжнародного паралімпійського руху, акцентовано починала війни, вбивства і насилля саме на початку Паралімпійських ігор.

Шановні колеги, шановні представники європейських і світових медіа!

Безмежність цинізму росії сьогодні ще раз проявився у цій наймасовішій, найстрашнішій за всю війну ракетно-бомбовій атаці, яка за прогнозами експертів продовжиться і посилиться в увесь наступний тиждень – тобто протягом всієї Паралімпіади у Парижі.

Моє питання до всієї паралімпійської спільноти: ми цього не помічаємо?

Ми не свідомі до того, що відбувається на початку Паралімпіади в Парижі і продовжиться під час найвищого світового спортивного форуму чотириліття?!

Чому я про це питаю у вас, чому я про це питаю у лідерів міжнародного паралімпійського руху?

Тому що є факт чіткого визначення Об’єднаних Націй з цього приводу – 26 листопада 2018 року на Генеральній Асамблеї ООН була прийнята Резолюція, в якій було записано, що олімпійський та паралімпійський рух є УНІКАЛЬНИЙ ЗАСІБ СПРИЯННЯ МИРУ У СВІТІ.

Практично усі країни ООН проголосували за це.

Шановні представники медіа!

2,5 років тому, знову ж перед початком 13 зимових Паралімпійських ігор у Пекіні, росія розпочала повномасштабну вбивчу війну страшними бомбовими, ракетними ударами, масовими розстрілами мирних жителів, цивільного населення, розгортаючи військовий наступ по всьому кордону України!

За день до початку цих зимових Паралімпійських ігор керівництвом Міжнародного паралімпійського комітету було прийнято рішення, що було підтримане світовою паралімпійською спільнотою - про недопуск країни-вбивці і агресора разом з її сателітом до участі в зимовій Паралімпіаді в Пекіні.

Ми бачили потужну цивілізовану солідарність і президента Міжнародного паралімпійського комітету, і лідерів IPC у боротьбі проти війни та проти порушень принципів філософії і моралі міжнародного паралімпійського руху.

Ми чули на церемонії відкриття Паралімпіади в Пекіні фінал промови президента IPC, який буквально потужно прокричав одне найцінніше для всього людства слово – Мир!

Цінність цього слова залишається сьогодні ще більшою і найважливішою, коли за ці 2,5 роки російськими агресорами вбито сотні і сотні тисяч людей, в тому числі – жінок, людей похилого віку, людей з інвалідністю і дітей…

ЧИ ПРОЗВУЧИТЬ ЦЕ НАЙЦІННІШЕ ПОНЯТТЯ ДЛЯ ВСЬОГО ЛЮДСТВА І ДЛЯ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ПІД ЧАС ВІДКРИТТЯ ПАРАЛІМПІАДИ ТУТ, В ПАРИЖІ – МИР???

Вчора західні країни звернулись до ради безпеки ООН про необхідність позачергового розгляду і реакції Об’єднаних націй щодо наймасштабнішої вбивчої ракетно-бомбової атаки на Україну!

Я звертаюсь до всіх нас тут, на Паралімпіаді, ми не помічаємо, що ця цинічна вбивча ракетна атака здійснена як виклик усій світовій паралімпійській спільноті і як нехтування гуманітарними принципами міжнародного паралімпійського руху?

А тепер я повинен вам розказати як за потужною підтримкою президента росії Національний паралімпійський комітет росії майстерно втягує міжнародний паралімпійський рух в окупаційну вбивчу діяльність російської армії.

Цитую слова керівників російського паралімпійського комітету та офіційній сайт національного паралімпійського комітету росії:

«Учасники спеціальної військової операції в Україні – це приклад для всіх нас, це справжня еліта нашої держави»;

«..героїв сво в Україні треба ставити у приклад усьому суспільству»;

«..учасники сво укріпляють дух нашої нації».

Президент НПК росії в своєму інтерв’ю телебаченню заявляє, що паралімпійська кульова стрільба - близька учасникам сво. Вони більш підготовані у кульовій стрільбі, тому їх можна рекомендувати до участі в Паралімпійських, національних та міжнародних змаганнях…»

Послухайте, представники медіа, і усвідомте, що каже паралімпійський діяч росії – російські паралімпійці у кульовій стрільбі добре підготовлені для паралімпійських змагань, за фактом досвіду вбивств та розстрілів мирних людей в Україні. І тому вони готові для участі в паралімпійських змаганнях!..

Далі що говорить цей «російський паралімпійський лідер» – спортивні досягнення в паралімпійському спорті учасників сво - це результат не тільки їх тренувань, а результат їхнього бойового досвіду на території України.

Інша цитата керівника паралімпійців росії – що російський фехтувальник на візку під час змагань говорить, що йому особливо цікаво фехтування, бо воно йому нагадує битви та поєдинки, які були в нього в сво. І він говорить, що «я живу цим»!

Почуйте, він продовжує в паралімпійському спорті жити вбивствами!

Інший паралімпієць росії у стрільбі з лука заявляє, що йому стрільба з лука дуже близька, тому що він в сво був штурмовиком- гранатометчиком: «Це для мене дуже схоже. Душа радіє, коли стріляю!» – каже він.

А тренер паралімпійців росії зі стрільби з лука тішиться від того, що саме паралімпійці, які пройшли сво більше розуміють, що таке постріл і що на них при підготовці в стрільбі треба менше років навчання, так як вони вже пройшли практику стрільби!

Ви розумієте??? Практику стрільби по людям???

Так, цих вбивців сьогодні не буде на Паралімпіаді серед тих, хто так звані нейтральні…

Але всі спортсмени нашої паралімпійської команди і я особисто як президент Національного паралімпійського комітету стверджую:

ВСІ ЦІ ТАК ЗВАНІ НЕЙТРАЛЬНІ СУБ’ЄКТИ ПАРАЛІМПІЙСЬКОГО СПОРТУ РОСІЇ АКТИВНО ПІДТРИМУЮТЬ ВБИВЧУ СПЕЦІАЛЬНУ ВІЙСЬКОВУ ОПЕРАЦІЮ В УКРАЇНІ!

Нам хтось готовий заперечувати це?

ТОДІ Я ЗВЕРТАЮСЬ ДО ВАС ВСІХ: А ЗАПИТАЙТЕ ЦИХ ТАК ЗВАНИХ НЕЙТРАЛЬНИХ ТУТ, В ПАРИЖІ, НА ПАРАЛІМПІАДІ – ЧИ ВОНИ ПІДТРИМУЮТЬ ОКУПАЦІЙНУ ВБИВЧУ ВІЙНУ РОСІЇ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ?

Чи вони підтримують найбільшу в історії людства ракетну атаку росії напередодні 17 літніх Паралімпійських ігор? Але це буде запитання медіа…

А у мене є категорична вимога до лідерів міжнародного паралімпійського руху – і до оргкомітету Паралімпійських ігор: давайте спробуємо забезпечити СПРАВЖНЮ НЕЙТРАЛЬНІСТЬ цих суб’єктів паралімпійського спорту росії і білорусі таким же дуже простим способом – ХАЙ КОЖЕН ІЗ ЦИХ НЕЙТРАЛЬНИХ СУБ”ЄКТІВ ОФІЦІЙНО ВІДПОВІСТЬ НА ЗАПИТАННЯ – ЧИ ПІДТРИМУЄ ВІН ВІЙНУ В УКРАЇНІ?

Я також звертаюсь до шанованого нами президента Франції пана Макрона - ви за фактом відповіді на це питання щодо непідтримки війни в Україні, який може стати реальним критерієм нейтральності, зможете або продовжити візовий режим нейтральним суб’єктам паралімпійського спорту, або скасувати візи на перебування у Франції.

Саме така процедура дасть змогу забезпечити відсутність на території найвищого спортивного паралімпійського форуму світу тих, хто підтримує вбивства, насилля, окупації, порушення норм міжнародного права, статуту ООН, високих гуманітарних принципів і філософії міжнародного паралімпійського руху і боротьбу за мир як найвище право кожної людини в світі.

І останнє…

ШАНОВНІ ДРУЗІ, ШАНОВНІ КОЛЕГИ! Я ЗАДАЮ ВАМ І СОБІ ПИТАННЯ – СТРАШНЕ ПИТАННЯ – А ЧИ НЕ БУДУТЬ

17 ПАРАЛІМПІЙСЬКІ ТА 33 ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ ОСТАННІМИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА???

СЬОГОДНІ ВИЩЕ РОСІЙСЬКЕ КЕРІВНИЦТВО ПОГРОЖУЄ РОЗПОЧАТИ ЯДЕРНУ ВІЙНУ...

І сьогодні росія поставила світ на поріг ліквідації світової цивілізації, знищення людства!

Саме тому я прошу звернути увагу, що лідери цивілізованих держав світу об’єднують зусилля, докладають зусиль, щоб застосувати всі можливості, щоб забезпечити мир в Європі і світі, щоб не допустити 3 світову війну.

І Міжнародний паралімпійський комітет, і Міжнародний олімпійський комітет разом з ООН повинні об’єднати зусилля у боротьбі за мир, за право кожної людини в світі жити в мирі, без загрози збройного нападу, вбивств, насилля з боку будь-якої країни світу!


Піднятися на початок