A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Національна паралімпійська збірна команда України стартувала 4 медалями в Парижі

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 29 серпня 2024 року о 22:38

Українці яскраво почали відлік паралімпійських нагород Парижі: 2 срібні та 2 бронзові медалі в пара плаванні!

Українські тріумфтори першого дня змагань, 29 серпня 2024:

  • Коль Антон (Дніпропетровська область) на дистанції 100 м на спині, клас S1, виборов срібну нагороду. Це вже третя Паралімпіада спортсмена  і третє паралімпійське срібло в його доробку, а загалом у Антона наразі вже 1 срібло Парижу, 2 срібла Токіо та 2 бронзи Ріо. Нещодавно Антон взяв участь у пресконфренції Національного паралімпійського комітету в Парижі, де розповів, в яких критичних умовах тренувались спортсмени і він сам, і як снаряди русні долітають у домівки українських паралімпійців.
  • Пойда Ірина (Дніпропетровська область) - дебютантка Паралімпіади в Парижі - виборола срібну медаль у фіналі з плавання на дистанції 200 метрів вільним стилем, клас S5! Іринка була дуже близька до золота, лише через те, що вона має суттєві ураження опорно-рухового парату, не може відштовхуватись ногами від бортику, вона втратила трішки більше 1 сотої секунди і посіла другу сходинку Паралімпіади-2024
  • Комаров Олександр на дистанції 200 м вільним стилем, клас S5 (Донецька область) виборов бронзову нагороду. Це вже 4 Паралімпіада спортсмена, в його доробку 1 золота та 1 бронзова нагорода в Ріо, і це вже третя нагорода – бронза в Парижі.
  • Гонтар Анна (Миколаївська область) на дистанції 50 м вільний стиль, клас S6 виборола бронзову медаль. Це вже друга Паралімпіада спортсменки! На такій самій дистанції в Токіо Анна виборола також бронзу.   З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році знаходилась у Херсоні і продовжувала тренуватись без басейну (на сухій воді) дома, під обстрілами. Валерій Сушкевич умовив її та родину покинути окуповане руснею місто, і вони проривались через купу контрольних пунктів росіян на вільну землю. Їх обшукували, роздягали, принижували, та Ані з батьками вдалось прорватись на вільну землю. У квітні 2022 року виїхала до Фінляндії, де в програмі Національного паралімпійського комітету та уряду Фінляндії продовжила  тренування до Паралімпіади. Попри всі поневіряння і випробування, вже улітку 2022 року на чемпіонаті світу в Мадейрі стала чемпіонкою зі світовим рекордом та кількаразовою призеркою змагань, у Манчестері 2023 на чемпіонаті світу покращила встановлений нею рекорд світу.

Вітаємо українську паралімпійську родину з першими перемогами в Парижі та зичимо усім 140 паралімпійцям, які представляють нашу державу на цьому грандіозному спортивному форумі  - здійснення усіх мрій! Все буде Україна!!! 

Розклад змагань та таблицю результатів дивіться на нашому сайті: https://paralympic.org.ua/ua/tag/parizh-2024

Піднятися на початок