A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Легкоатлети повернулись на рідну землю віце-чемпіонами Європи

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 06 червня 2021 року о 23:08

Національна паралімпійська збірна команда з легкої атлетики повернулась додому з  чемпіонату Європи з легкої атлетики з яскравою перемогою – друге місце в Європі серед 44 країн-учасниць! Доробок національної легкоатлетичної команди України: 39 медалей - 17 золотих, 13 срібних та 9 бронзових. Крім того, українські атлети встановили: 1 рекорд світу, 5 рекордів Європи і  7 рекордів чемпіонату. 

Цього року у чемпіонаті Європи, що з 1 до 5 червня проходив у польському місті Бидгощ, взяли участь близько 700 паралімпійців з 44 країн Європи.  Зауважимо, що національна збірна була не надто чисельною – 33 легкоатлети, наприклад, команда Росії була представлена 80 спортсменами, Польщі - 74 спортсменами. Збірну команди України представили спортсмени з 16 областей України – це чи не найширше представництво команди на чемпіонатах Європи з легкої атлетики.

У складі команди  -  16 чоловіків та 17 жінок:

  • спортсмени з ураженнями опорно-рухового апарату - 19 осіб, з яких 3 пересуваються на візку;
  • спортсмени з порушеннями зору - 7 осіб, з яких 1 тотально незряча спортсменка( вона супроводжується гайдом);
  • та 7 спортсменів з порушенням розумового і фізичного розвитку.

Середній вік національної збірної команди України з легкої атлетики - 29 років. Найстарший спортсмен – представник Житомирщини Жабняк Микола – 41 рік, наймолодша спортсменка - 16 років,  2004 року народження – представниця Дніпропетровщини та дебютантка чемпіонату Європи Терех Аліна.

26 спортсменів національної збірної команди України з 33 учасників чемпіонату Європи вибороли високі нагороди. 16 з них повернулись в Україну з золотими медалями, у тім числі 8 – мультимедалісти.

Досить успішно виступили дебютанти чемпіонату Європи: двоє із трьох  (Білий Владислав та Новак Роман) повернулись в Україну з високими нагородами, причому ці нагороди – золоті.

 На цьому чемпіонаті не обійшлось і без прикрих розчарувань, якщо нещодавно була замінена на «бронзу» золота медаль Лебєдєвої Яни через неправильний підрахунок результату, то 5 червня Жабняку Миколі прийшлось перештовхувати ядро, оскільки організатори змагань чомусь поклали не тої ваги ядра. І замість попередньо (3 червня) завойованого «золота» сьогоднішній результат – «срібло», який увійшов в неофіційну таблицю результатів чемпіонату Європи. 

Та, на щастя, відбулись і справжні відкриття та направду круті перемоги: тотально незряча Юлія Павленко увійшла до десятки мультимедалістів цього чемпіонату Європи, виборовши для збірної України 2 золоті та 1 бронзову медаль.

 Кобзар Наталія також виборола 3 високі нагороди – 1 «золото» та 2 срібла. 

6 спортсменів вибороли по 2 медалі: Москаленко Анастасія, Загребельний Владислав та Жабняк Микола – «золото» та «срібло», Генкіна Єлизавета, Лебєдєва Яна, та Цвєтов Ігор – «золото» та «бронзу».

З нагоди такого успішного виступу президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич зазначив:

« Подивіться на наших українських переможців Європи та послухайте чудовий медальний дзвін цієї перемоги! І давайте усвідомимо, що позаду України в європейському заліку - команди Польщі, Великобританії, Франції, Швейцарії, Іспанії, Німеччини, Італії!.. Пандемічний рік руйнував можливість спортивної роботи для наших паралімпійців, але ми змогли впровадити такі варіанти реалізації підготовки наших спортсменів, які дають сподівання на ГІДНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ РЕЗУЛЬТАТ у Токіо!»

Цей чемпіонат Європи - надзвичайно важливий для спортсменів на шляху до Паралімпіади-2020, адже він дозволить добрати паралімпійські ліцензії. До речі, у доробку українських легкоатлетів вже є 30 паралімпійських ліцензій на Ігри в Токіо. 

Бажаємо нашим спортсменам підійти на піку форми до Паралімпіади у Токіо та так само достойно представити українську державу на ХVІ літніх Паралімпійських іграх, що пройдуть з 24 серпня по 5 вересня в Японії.

 Фото – Національного паралімпійського комітету України

 #Paralympic #ParalympicTeamUkraine #Athletics #ЛегкаАтлетика #Паралімпіада2020 #BestTeam #ParaAthletics #Bydgoszcz2021

Піднятися на початок