A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Три Герої України національної паралімпійської збірної команди України

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 24 вересня 2021 року о 11:25

Українським паралімпійцям на XVI літній Паралімпіаді в Токіо вдалось не тільки показати високий результат у 98 медалей (це другі найрезультативніші літні Паралімпійські ігри України), але й завоювати велику щиру любов українського народу та світу! Саме Токіо подарувало національній паралімпійській збірній України ще одного Героя України - Максима Крипака, про що Президент України Володимир Зеленський оголосив 17 вересня під час зустрічі з чемпіонами й призерами ХVI літніх Паралімпійських ігор-2020 у Токіо. 

«В одному інтерв’ю Максим сказав, що його приклад для наслідування це приклад великого спортсмена Майкла Фелпса… Ти сказав, що хочеш стати кращим за нього… Хай не образиться на нас Фелпс, але ти точно краще. Він – герой іншої держави. Ти – наш герой і відсьогодні – Герой України», – сказав президент, звертаючись до спортсмена.

«За досягнення на ХVI літніх Паралімпійських ігор-2020 у Токіо, за виявлені самовідданість і волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України присвоєно звання «Героя України» з врученням ордена Держави Крипаку Максиму Сергійовичу, 5-разовому чемпіону, срібному та бронзовому призеру з плавання», – оголосили на церемонії.  У Токіо Крипак, крім 7 високих нагород також встановив три рекорди: два світових та один паралімпійський.

Максим - вже третій Герой України в складі національної паралімпійської збірної команди України. Першим став його колега по літній паралімпійській збірній тотально незрячий Віктор Смирнов, який у 2004 році в Афінах, на дебютних для себе Іграх виборов 5 золотих, 1 срібну та 1 бронову нагороди. Результат Віктора був найкращим і тримався до 2016 року. До речі, цей здобуток побив Максим Крипак, який у Ріо-2016 виборов 5 золотих та 3 срібні нагороди. 

Досі найкращою серед зимової паралімпійсько збірної є Олена Юрковська. Рішенням Оргкомітету Паралімпійських ігор-2006 було визнання української паралімпійки Олени Юрковської, у доробку якої – чотири золота, срібло, бронза, – найкращою спортсменкою ІХ Паралімпіади з врученням їй спеціальної золотої медалі. Також Олені була вручена ще одна спеціальна нагорода – «Спортивна зірка», ініційована Міжнародним олімпійським комітетом як найкращій спортсменці світу, яка впроваджує у світі високі цінності олімпізму та паралімпізму. Ця нагорода була вручена в м. Лозанні (Швейцарія) після закінчення Туринської Паралімпіади, у квітні 2006 року. Українська держава, Президент України відзначили Олену Юрковську особливою почесною нагородою – їй присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.

Фото - Національного паралімпійського комітету України 


Піднятися на початок