A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

"Ніщо для нас без нас": основне із гасел ООН при відзначенні Міжнародного дня людей з інвалідністю

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 06 грудня 2021 року о 19:23

Тема людей з інвалідністю особливо актуалізується у всьому світі у першій декаді грудня - у дні відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, а цьогоріч у світі є ще одна, пов'язана із цим днем - 13 грудня виповнюється 15 років з того часу, як Генеральна Асамблея ООН схвалила "Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю", а також 12 років, як 16 грудня Верховна Рада України ратифікувала її. Вже 29 років поспіль увесь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю відповідно до резолюції 47/3 Генеральної Асамблеї ООН від 14 жовтня 1992 року. І сьогодні, 6 грудня, тематиці цього дня та забезпеченню прав людей з інвалідністю присвячена була пресконференція в Укрінформі: “Порядок денний ООН щодо прав людей з інвалідністю”.

У заході взяли участь Оснат Лубрані – координаторка системи ООН в Україні, Ендрю Парсонс – президент Міжнародного паралімпійського комітету;Валерій Сушкевич – громадський діяч, голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, президент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України;Антон Коль – багаторазовий призер Паралімпійських ігор з плавання; Яна Лебєдєва – срібна призерка Паралімпійських ігор-2020 з легкої атлетики;Марина Литовченко – чемпіонка та бронзова призерка Паралімпійських ігор з тенісу настільного.

Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані заявила, що ООН закликає уряд України співпрацювати та консультуватися з організаціями осіб з інвалідністю, особливо щодо їхніх повсякденних проблем. За її словами, особливо проблема дотримання базових прав людей з інвалідністю загострилася на тлі пандемії COVID-19.

Проблема дотримання базових прав людини, як то доступ до роботи, соціальних послуг, охорони здоров’я надзвичайно загострилася в умовах COVID-19. І це не питання окремого органу влади, а питання, яке має бути інтегроване в життя. Всі органи влади й уряд повинні співпрацювати та консультуватися з організаціями осіб з інвалідністю, особливо що стосується їхніх повсякденних питань, слідувати Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, а також відповідним директивам ООН”, – зазначила Лубрані.

Вона повідомила, що представництво ООН в Україні підготувало короткий аналітичний збірник правил і рекомендацій для державних органів влади щодо реалізації інклюзивної політики. “13 грудня, коли була ухвалена Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, ми хочемо запустити онлайн цей проєкт. У цей день ми хотіли б зробити посил органам державної влади та розказати про важливу роль організацій для осіб з інвалідністю. Гуманітарні аспекти є важливими і ключовими в реалізації гуманітарної політики, питань інклюзивності та доступу осіб з інвалідністю”, – наголосила координаторка системи ООН в Україні.

У своєму зверненні Ендрю Парсонс, президент Міжнародного паралімпійського комітету, говорить про те, наскільки важливо використовувати потенціал паралімпійського руху, аби долати стигми по відношенню до людей з інвалідністю та зробити їх видимими.

"Паралімпійські ігри – це єдина глобальна подія на цій планеті, яка ставить людей з інвалідністю в центр уваги. Тому в Міжнародному паралімпійському комітеті ми вирішили, що Паралімпійські ігри та Паралімпійський рух будуть платформою - платформою для того, щоб зробити світ більш інклюзивним за допомогою спорту для 1,2 мільярда людей з інвалідністю, які живуть на землі.

Перш за все, ми повинні надати їм видимість. Паралімпійські ігри дають видимість, ставлять тему з порядку другорядних - в основу порядку денного, дуже високого соціального порядку денного, порядку денного інклюзивності. Отже, Ви бачите, що Міжнародний паралімпійський комітет все більше і більше підтримує зв’язки з міжнародними організаціями, з ООН, з Міжнародним альянсом людей з інвалідністю, щоб спорт став ще більш потужним засобом зміни світу, щоб суспільство змінило те, як вони сприймають і ставляться до людей з інвалідністю.

Тому ми також започаткували програму WeThe15, цю глобальну кампанію. Ми розпочали її приблизно під час Паралімпійських ігор у Токіо 2020, щоб вона стала закликом до дій для 85% людей без інвалідності в усьому світі, задля підтримки життєвої сили цієї теми, обговорення питання людей з інвалідністю, щоб зрозуміти, що вони повинні відігравати свою важливу роль. Все починається з окремої людини, нам не потрібно чекати рішення лише урядів чи міжнародних організацій. Це починається з кожного з нас. І тому через виступи паралімпійців, ми хочемо привернути увагу світу, привернути увагу світу до дій, змінити світ для 1,2 мільярда людей з інвалідністю.

Я знаю, що в Україні спорт також пов’язаний із соціальним просуванням питань людей з інвалідністю в українському суспільстві. Це певний шлях, тому ми дуже пишаємося тим, що український Паралімпійський комітет робить у своїй країні, а не лише у сфері безпосередніх змагань. У сфері змагань все дивовижно, було здобуто багато медалей. Але що зроблено завдяки цим медалям! Як Паралімпійський комітет України та його лідер, мій добрий друг Валерій Сушкевич використовують силу паралімпійського спорту, щоб змінити суспільство, зробити суспільство більш інклюзивним для людей з інвалідністю, зробити суспільство кращим, де кожен відчуває себе значимим в суспільстві" - зазначив Ендрю Парсонс.

"Для нас надзвичайно важливо, що ООН підтримує людей з інвалідністю в Україні, і пані Лубрані є представницею ООН в Україні, не тільки втілює філософію ООН по відношенню до людей з інвалідністю, а й акцентує на головних викликах, проблемних чинниках по відношенню до людей з інвалідністю в Україні. У ці дні понад 100 громадських організацій людей з інвалідністю звернулись до мене, щоб звернути увагу на все те, що торкається кричущих проблем людей з інвалідністю," - каже громадський діяч, голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю Валерій Сушкевич -" За даними ООН - серед 1.2 мільярдів людей з інвалідністю по всьому світу - 40% живуть за межею бідності. Хочу звернути вашу увагу на те, що понад 400 тис. людей з інвалідністю в Україні мають мінімальну пенсію або державну допомогу. Я вам назву цифру - це 1934 грн. Чи можна прожити на цю мінімальну пенсію людині з інвалідністю? А рік, цей рік люди з інвалідністю прожили з мінімальною пенсією 1854 грн. Тому сьогодні ситуація критична в тому, що торкається бідності людей з інвалідністю. ООН говорить - gоловина людей з інвалідністю не можуть дозволити собі медичну допомогу. Ця кількість - 600 мільйонів людей у всьому світі, які не можуть отримати доступ до медичної допомоги, якої вони потребують. Але ми свідомі того, який рівень медицини в Україні по відношенню до людей з інвалідністю сьогодні!.."

Завдання, які ставить ООН - звернути увагу всіх урядів на всіх людей з інвалідністю в світі. ООН, ВООЗ, Міжнародний паралімпійський комітет, а також провідні міжнародно-правові інституції у сфері прав людей з інвалідністю акцентують увагу на спільному проєкті: «Десятиліття дій: рух за інклюзивний світ», завдання якого звернути увагу на 15% людей з інвалідністю. І назва глобальної десятилітньої кампанії - нас 15 - WeThe15. 

Запущений напередодні Паралімпійських ігор у Токіо -2020, WeThe15 має на меті покінчити з дискримінацією щодо людей з інвалідністю та виступити як глобальний рух, який публічно виступає за видимість, інклюзію та доступність інвалідності. Він об’єднує найбільшу коаліцію з міжнародних організацій зі світу спорту, прав людини, політики, бізнесу, мистецтва та розваг.

За дослідженням проєкту WeThe15, видатні виступи паралімпійців в спорті зруйнували стереотипи та сприяли створенню набагато більших можливостей для людей з інвалідністю у таких сферах, як працевлаштування та освіта. Приймаючі міста та країни були перетворені завдяки прийняттю нових законів, покращеній інфраструктурі та універсальному дизайну. Тому, за словами Валерія Сушкевича - суспільству та владі важливо усвідомити успіх паралімпійців та дефлімпійців у світовому спорті та перетворити це у значимі зрушення законодавства, державної політики, регіонального адміністрування щодо забезпечення прав людей з інвалідністю і їх соціального захисту. Тому не випадково у цій пресконференції взяли участь і відомі українські паралімпійці, чемпіони та призери Паралімпіад, кожен з яких розповів про своє бачення того, як українське суспільство та влада мають будувати інклюзивний світ, в якому ніхто не залишиться позаду.

Відео пресконференції: https://fb.watch/9MrglnHaVJ/

#WeThe15


Піднятися на початок