A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Національний комітет спорту інвалідів України відзначений Знаком народної пошани «Хрест громадянських заслуг»

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 05 червня 2023 року о 15:53

Наприкінці травня у Національному заповіднику «Софія Київська» відбулось спеціальне вшанування Героїв без зброї, які своєю плідною, самовідданою працею наближають Перемогу — кожен на своєму фронті новою відзнакою – Знак народної пошани  «Хрест громадянських заслуг».  «Хрест громадянських заслуг» — це не звичайна нагорода, а щира подяка цивільним від військових, втілена в металі.  Серед тих, хто самовіддано наближає перемогу був відзначений і Національний комітет спорту інвалідів України, який став лауреатом народної нагороди «Хрест громадянських заслуг». Цю нагороду Комітет отримав за вагомий вклад у системну реалізацію фізкультурно-спортивної реабілітації в Україні.

Її зі своїм автографом вручив президенту НКСІУ Валерію Сушкевичу Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук, знаний в народі як легендарний Сумрак.

«Велика честь отримати цю нагороду від легендарної людини, від героя України, якого я багато разів бачив. Ця нагорода – нагорода всієї команди, яка працює разом зі мною, яка працює на те, щоб хлопці і дівчата, які отримали поранення під час війни - повертались до життя. Коли моя команда змогла 70 % хлопців з важкими травмами, які потрапили у Центр на фізкультурно-спортивну реабілітацію, повернути на фронт – ви знаєте, повірте, це складна робота, але нам це вдалось. І зараз це бійці, які продовжують захищати нашу державу. Хто не повернувся на фронт – ці 30 % - повернулись до життя серед усіх нас. І сьогодні ми працюємо над тим, щоб вони були з рівними правами і можливостями!» - зазначив у своїй промові Валерій Сушкевич.

Знак народної пошани «Хрест громадянських заслуг» авторства Олександра Сопова отримали 30 провідних суб‘єктів господарювання, які представляють: аграрний сектор, банківську справу, будівництво, важку промисловість, волонтерський рух, громадське харчування, діаспору, ДСНС, енергетику, зв‘язок, ЗМІ/ТБ/Радіо/Інтернет, комунальні служби, культуру, малий бізнес, МВС, медицину, мистецтво, Національний комітет спорту інвалідів України, науку, озброєння та гуманітарне розмінування, освіту, психологію, поштовий зв’язок, рітейл-продовольство, рітейл-промисловість, роздрібну торгівлю, спорт, транспорт, фармацевтику та церкву. Організаторами заходу стали ВГО «Країна», ГО «Оберіг людства», Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів.


Додатково:

Фізкультурно-спортивна реабілітація, яку багато десятиліть поспіль реалізує Національний комітет спорту інвалідів України  - одне із найактуальніших питань у теперішніх реаліях, коли від рашистських бомб, ракет, снарядів та безпілотників страждає цивільне населення України, коли на фронті наші славні воїни, які захищають нас від ворога, отримують страшні травми та інвалідність.

Саме фізкультурно-спортивна реабілітація, реалізована  НКСІУ  у вигляді спеціальної цілісної програми фізкультурно-спортивних таборів була основою спільної програми з НАТО «Back to life», системно провадиться комітетом у Західному реабілітаційно-спортивному центрі на Львівщині, де завдяки цій реабілітації  до життя повертаються наші воїни, які отримали травми та інвалідність під час бойових дій, а також цивільно постраждале населення України.  

Тільки за цей час повномасштабного вторгнення росії на нашу землю Центром забезпечено реабілітаційними послугами більше 100 учасників бойових дій (2022 рік – 63 особи, 2023 рік – 40 осіб). Практично 100% з них мають записи в довідках ВЛК згідно класифікатора розподілу травм за ступенем тяжкості - відношення до тяжких (наказ Міноборони України №370 від 04.07.2007). Враховуючи, що основний контингент бійців, які проходили реабілітацію на базі ЗРСЦ були з тяжкими травмами, реабілітаційні команді вдалось 70% з них повертати назад в частини до служби. Решта - 30 % успішно повертались та адаптувались до цивільного життя, маючи важкі травми та високий рівень втрати функціонування.

Важливо зазначити, що в цілому в Україні різними формами фізкультурно-спортивної та реабілітаційної роботи Комітетом охоплено близько 60 тисяч осіб з інвалідністю, 10 % з яких – є діти з інвалідністю (близько 6 тис. дітей). Фізкультурно-спортивну та реабілітаційну роботу в дитячо-юнацьких спортивних школах для дітей з інвалідністю усіх типів здійснюють  496 тренерів-викладачів із 33 видів спорту, що складає майже 80% від загальної кількості визнаних видів спорту для осіб з інвалідністю в Україні.

Піднятися на початок