A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

98 медалей України в Токіо вже стали історією

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 09 вересня 2021 року о 17:08

Ну ось Паралімпійські ігри в Токіо, які були найпроблематичнішими з точки зору пандемії коронавірусу та вперше були перенесені з 2020 року на 2021, стали історією.  Багато хто до останньої миті не вірив, що Паралімпіада-2020 відбудеться, адже стільки було перепон!.. Та все ж це сталось:  з 24 серпня до 5 вересня 2021 року національна паралімпійська збірна команда гордо вписала  золотими літерами ім'я України в історію паралімпійського руху. 

У XVІ Паралімпійських іграх взяло участь біля 4500 спортсменів із 162 країни-учасниць, разом з цим, було розіграно 539 комплектів, що на 11 комплектів більше, ніж у ХV літніх Паралімпійських іграх 2016 року.

Національна паралімпійська збірна команда України була представлена 142 спортсменами (у тому числі 4 спортсмени-лідери і одна стернова), та взяла участь у 15 видах спорту (бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках), зокрема у двох дебютних – бадмінтон і тхеквондо із 22 видів спорту, представлених на Паралімпійських іграх. Національна паралімпійська збірна команда України дебютувала у трьох видах спорту - тхеквондо, бадмінтоні та голболі (команда чоловіків).

Збірна команда України на Паралімпійських іграх мала значимі ознаки саме національної команди, що обумовлено широким представництвом спортсменів, зокрема представлено спортсменами із 18 областей України та  м. Київ.  Найбільшу кількість спортсменів представлено Дніпропетровською областю: 20 спортсменів із 7 видів спорту. Значну кількість представлено Донецькою (15 спортсменів – 4 види), Харківською (14 спортсменів - 4 видів), Запорізькою (13 спортсменів – 5 видів) та Полтавською областями (13 спортсменів -3 види).  Найменшу – Луганська область - 1 спортсмен.

У команді 58 % дебютантів і 42 % досвідчені спортсмени, які вже брали участь у іграх Паралімпіади.

Чоловіки складають 57,4 % збірної команди, а жінки – 42,6%. Середній вік спортсменів становить 30 років. 

Наймолодшій учасниці Терех Аліні - шістнадцять років (легка атлетика), а найстаршим - Ковальчуку Василю та Стоєву Юрію  по сорок вісім років - спортсмени зі стрільби кульової. 

Разом з цим, слід зазначити що 26%  національної паралімпійської збірної команди України – переможці та призери змагань Всеукраїнської спартакіади «Повір у себе», головною метою якою  є поповнення складу національних збірних команд України, з метою участі їх у міжнародних спортивних змаганнях у тому числі і Паралімпійських, і Дефлімпійських іграх. Це свідчить динамічний розвиток фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю в Україні.

За результатами участі у XVІ літніх Паралімпійських іграх українські спортсмени здобули 98 нагород, з яких 24 золотих, 47 срібних та 27 бронзових.

Національна паралімпійська збірна команда України посіла 6 загальнокомандне  місце, та 5 за кількістю усього здобутих нагород, поступившись у наполегливій боротьбі  збірним командам Китаю,  Великобританії, США та РПК, які мали значне представництво щодо кількості спортсменів та видів спорту на цих Іграх. Наприклад: збірна команда Китаю – 256 спортсменів – 22 види спорту, Великобританія - 221 спортсмен – 21 вид спорту, США - 243 спортсмени – 20 видів спорту.

Сенсаційна новина від України – друге місце за кількістю срібних нагород (після команди Китаю – їх 60 в Китаї, в нас  - 47). 

Крім того, в України – 24 четверті місця ( а це  - потенційно бронзові нагороди), 30  - п’ятих та 23 – шостих!

Водночас слід зазначити, що 62 країн учасниць вибороли золоті нагороди із 86 країн, які здобули будь-яку нагороду.

Важливо зазначити: 23 українські атлети здобули більше однієї нагороди за час Паралімпіади-2020 у Токіо.

Кожна із медалей здобувались надзвичайними зусиллями наших спортсменів за професійної підтримки тренерів, менеджерів у   напруженій боротьбі з суперниками відомих спортивних країн світу.

Із 137 українців-учасників Ігор (за виключенням 4 спортсменів-лідерів та стернової)  69 спортсменів (з урахуванням командних та ігрових видів спорту) вибороли високі нагороди, що є понад 50% від загальної кількості спортсменів, які здобули будь-яку нагороду. Крім того, 18 спортсменів національної паралімпійської збірної команди України здобули золоті медалі, 35 - срібні та 16 бронзові медалі. 

Водночас слід зазначити, що 23 дебютантами Ігор виборено ­­37 нагород, з яких 6 золотих, 21 срібну та 10 бронзових,  що є 37,8% від загальної кількості здобутих усього нагод Ігор Паралімпіади.

Найбільш успішним із дебютантів став Трусов Андрій – спортсмен з ураженнями ОРА з плавання, який здобув 6 нагород, з яких 2 золотих 3 срібних та 1 бронзова (естафета). Також


Українці встановили 26 рекордів у чотирьох видах спорту:

•  Плавання – 15 рекордів

•  Легка атлетика – 9 рекордів

•  Кульова стрільба – 1 рекорд

•  Веслування академічне – 1 рекорд

У тому числі - 10 рекордів світу – 6 у плаванні, 3  - легкій атлетиці, 1 – в кульовій стрільбі

15 паралімпійських рекордів (8 у плаванні, 6 – з легкої атлетики, 1 – з веслування академічного).

1 рекорд Європи у плаванні.

До речі, було побито рекорд світу, який тримався 11 років - Крипак Максим на дистанції 100 м вільним стилем встановив рекорд світу та Паралімпійських ігор, який було встановлено спортсменом із Бразилії у 2010 році, побивши його на 0.23 сотих.

Максим Крипак очолив рейтинг мультимедалістів Паралімпіади-2020 і став найкращим із 350 спортсменів в Токіо-2020, які вибороли 2 та більше високих нагород. Крім того, Максим Крипак став 47-м паралімпійцем в історії світового паралімпійського спорту, який здобув 10 та більше золотих нагород.

Також до цього списку потрапили Трусов Андрій - 21 перше місце, 6 нагород, Мерешко Єлизавета – 5 нагород – 23 місце та інші спортсмени національної збірної, які вибороли 2 та більше нагород в Токіо  (рейтинг визначається, починаючи з золотих нагород).

У 10 із 15 видів спорту українські паралімпійці вибороли медалі різного ґатунку.

Найяскравіше від національної збірної команди виступила національна паралімпійська збірна команда з плавання, що була представлена 39 спортсменами.

У цьому виді спорту українські спортсмени здобули 43 нагороди, з яких 14 золотих, 18 срібних та 11 бронзових нагород. Команда плавання у загальнокомандному заліку цього виду спорту посіла четверте місце, поступилась збірним командам Китаю, РПК, та США. Водночас,  слід зазначити, що національна збірна команда з плавання була представлена 12 спортсменами, які є дебютантами Ігор, що складає 30% від загальної кількості команди.

Одним із лідерів команди з плавання серед чоловіків  став харків’янин - Максим Крипак, який виборов 7 медалей з них 5 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медаль (естафета), серед жінок  - спортсменка із Херсону Мерешко Єлизавета, яка здобула 5 медалей, 2 золотих, 2 срібних та 1 бронзову.

Золоті нагороди вибороли:

Максим Крипак – 5 медалей

Мерешко Єлизавета та Трусов Андрій – по 2 золоті медалі

По одній золотій медалі завоювали:

Богодайко Євгеній, Стеценко Анна, Сербін Михайло, Дубров Денис, Остапченко Денис.

Другою по завойованій кількості медалей для України стала збірна команда з легкої атлетики, у складі якої було 32 спортсмени (у тому числі – 2 спортсмени-лідери. Команда виборола 24 медалі, з яких – 6 золотих, 15 срібних 3 бронзових та посіла 7 місце за золотом, та 5 – за загальною кількістю медалей разом з командою Великобританії.

Золоті нагороди вибороли: Зубковська Оксана, Коваль Максим, Овсій Зоя, Москаленко Анастасія, Загребельний Владислав та Помазан Марія. 

Ботурчук Оксана разом з гайдом Микитою Барабановим брала участь у 3 видах програми, у яких взяла срібні нагороди. Цвєтов Ігор також у 2 видах програми, в яких брав участь, виборов срібні нагороди. 6 із 20 спортсменів, які вибороли високі нагороди в Токіо-2020 з легкої атлетики – дебютанти, та завоювали 2 золотих, 5 срібних медалей.

Досить успішно виступила національна паралімпійська збірна команда з тенісу настільного. 8 спортсменів брали участь у індивідуальних та командних видах програми та вибороли 1 золоту, 2 срібних та 3 бронзових. Золоту нагороду виборола Марина Литовченко. Команда зайняла 7 місце за загальною кількістю нагород та за золотом.

Національна збірна команда України з пауерліфтингу посіла 5 місце за кількістю виборених золотих нагород та сьоме за загальною кількістю виборених усього нагород серед 25 країни-учасниці, які вибороли будь яку нагороду (у 2016 році –  9 місце). Національну команду було представлено                                     8 спортсменами   (6 жінок, 2 чоловіка)  у 2016 році було 9 спортсменів.

За підсумками участі вибороли 2 нагороди:

1 золоту медаль – Шевчук Мар’яна

1 срібну – дебютантка ігор, спортсменка, яка представляє Луганську область, м. Попасна Олійник Наталія.

Досить вдало виступила команда параканое: вид спорту який було вперше включено до програми Паралімпійських ігор у 2016 році. Національну збірну команду з параканое було представлено 4 спортсменами,  3 з яких вибороли нагороди, 1 золоту та 2 срібні і посіла третє місце у загальнокомандному заліку разом із командою Бразилії. Золоту нагороду в параканое виборов Сергій Ємельянов.

У веслуванні академічному, яке було представлено 4 екіпажами  - 2 одиночки, двійка та четвірка зі стерновим, загадом у складі 9 спортсменів, завойовано 1 золоту медаль у виконанні Романа Полянського. Веслування стало другим разом з командою Норвегії за золотими нагородами.

У фехтуванні Україна виборола 5 нагород: 4 срібних та 1 бронзову медалі. Національна збірна команда України з фехтування на візках  у складі 9 спортсменів посіла 6 місце за кількістю виборених золотих нагород та третє за загальною кількістю нагород (разом з командою Великобританії). 

У стрільбі кульовій, яку представлено було 7 спортсменами,  у нас 2 срібні та 4 бронзові медалі, а також 9 загальнокомандне та перше за загальною кількістю нагород разом з командою Китаю.

Велосипедний спорт (два види програми – шосе та трек) було представлено одним спортсменом Дементьєвим Єгором,  котрий завоював 2 срібні нагороди в шосе та 1 бронзову в трек.

В дзюдо українці вибороли п’ять нагород: 1 срібну медаль та 4 бронзові. Національна збірна команда України з дзюдо, яку було представлено 9 спортсменами посіла 9 місце за кількістю виборених золотих нагород та третє за загальною кількістю виборених усього нагород.

На жаль, не вдалось вибороти високі нагороди у дебютних видах спорту: тхеквондо, бадмінтоні та голболі, а також в паратриатлоні та в стрільбі з лука, але кожен зі спортсменів, який боровся на цих Іграх за Україну  - був достойний перемоги і ми віримо в майбутні звитяги цих та інших спортсменів, які стануть учасниками Паралімпіади в Парижі!

Під час цієї Паралімпіади було чимало курйозних (і не тільки) випадків – засудження спортсменів російськими суддями, атака ботів з Малайзії, падіння та перемога Єгора Дементьєва…. Та всі боролись до кінця, до перемоги!

Спасибі всім партнерам та спонсорам, які підтримали нашу команду:  УКРГАЗБАНК, Тойота-УкраїнаМоршинськаПаріматч та Parimatch foundationСПОРТМАСТЕР-Україна, lifecell,  UCloude, Pautina та команді CeoClub.

Окрема подяка  - першому українському інклюзивному телеканалу Equalympic за потужну роботу та 24/7 ефірний час, присвячений національній паралімпійській збірній України.

Об’єднані емоцією – такий основний слоган цих Ігор. Тож об’єднаємось навколо паралімпійців емоціями, почуттями та вірою в них! 

#Paralympics #ParalympicTeamUkraine #Tokyo2020 #Паралімпіада2020 #ВідРіоДоТокіо #BestTeam #ВашаПідтримкаНашаПеремога

Піднятися на початок