A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

29 років поспіль: Міжнародний день людей з інвалідністю

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 03 грудня 2021 року о 16:59

Сьогодні, 3 грудня, у Міжнародний день людей з інвалідністю, увесь світ акценовано звертає увагу на вирішенні проблем та забезпечення прав людей з інвалідністю і чи не основоположного серед них - права на життя. Міжнародний день людей з інвалідністю відзначається у цей день в світі щорічно, вже 29 років поспіль, відповідно до резолюції 47/3 Генеральної Асамблеї ООН від 14 жовтня 1992 року.  

Тема Міжнародного дня людей з інвалідністю 2021 року (ООН) : «Лідерство та участь людей з інвалідністю на шляху до інклюзивного, доступного та сталого світу у часи пост-СOVID-19»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш цьогоріч з нагоди цього дня зробив звернення: 

"Реалізація прав, здатності до дій та керівної ролі людей з інвалідністю сприятиме покращення нашого спільного майбутнього.

Для досягнення цілей у сфері сталого розвитку нам необхідно, щоб у цій роботі брали участь усі, включаючи осіб з інвалідністю. У всьому світі люди з інвалідністю та організації, що їх представляють, у своїх діях керуються гаслом: «Ніщо, що нас стосується, не робиться без нашої участі».

COVID-19 оголив бар'єри, що зберігаються, і нерівність, з якими стикаються 1 мільярд людей з інвалідністю у світі, а вони належать до тих, хто найбільше постраждав від пандемії.  Заходи реагування та відновлення після пандемії, які враховують інтереси людей з інвалідністю, повинні здійснюватися під керівництвом самих людей з інвалідністю, забезпечувати налагодження партнерських відносин та сприяти боротьбі з несправедливістю та дискримінацією, розширенню доступу до технологій та зміцненню інститутів задля створення більш інклюзивного, доступного та стійкого світу після COVID-19.

Я наполегливо закликаю всі країни повною мірою здійснити Конвенцію про права осіб з інвалідністю, підвищити доступність середовища та усунути правові, соціальні, економічні та інші бар'єри за активної участі самих людей з інвалідністю та організацій, що їх представляють. Давайте ж цього Міжнародного дня людей з інвалідністю візьмемо на себе зобов'язання побудувати стійке, інклюзивне та справедливе майбутнє для всіх, нікого не залишаючи позаду!

ООН, ВООЗ, Міжнародний паралімпійський комітет, а також провідні міжнародно-правові інституції у сфері прав людей з інвалідністю напередодні відкриття XVI літніх Паралімпійських ігор в Токіо започаткували проєкт: «Десятиліття дій: рух за інклюзивний світ» з потужною амбітною ціллю: змусити планету звернути увагу на 15% людей з інвалідністю - 1 млрд 200 млн людей!!!  І назва глобальної десятилітньої кампанії  - нас 15  - WeThe15

Цьогоріч, під час Токіо-2020, #WeThe15 поставила інвалідність в основу порядку денного різноманітності та ініціацією змін для найбільшої маргіналізованої групи у світі. WeThe15 має на меті покінчити з дискримінацією щодо людей з інвалідністю та виступити як глобальний рух, який публічно виступає за видимість, інклюзію та доступність інвалідності. І власне саме паралімпійський спорт, спорт людей з інвалідністю є тією рушійною силою у подоланні дискримінації, у формуванні нової свідомості суспільства.  

Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України, говорячи про тематику та місію Міжнародного дня людей з інвалідністю та підтримуючи цю потужну ініціативу ООН та Міжнародного паралімпійського комітету, мріє конвертувати успіх паралімпійців України в формування свідомості суспільства та влади: " Я думаю, як же нам дати усвідомлення інституціям української влади не тільки зрозуміти феноменальність перемоги українських паралімпійців, - українських громадян на візках, з ампутаціями кінцівок, незрячих, з важкими ураженнями церебральним паралічем, а УСВІДОМИВШИ те,  що ми зробили у світовому спорті, перетворити це у значимі зрушення законодавства, державної політики, регіонального адміністрування щодо забезпечення прав людей з інвалідністю і їх соціального захисту".

Водночас, нагадаємо, що за роки незалежності нашої держави українськими паралімпійцями здобуто 584 медалей тільки на Паралімпійських іграх, 186 з яких - золоті! За кожною з них – кропітка праця тренерів, менеджерів, медичних фахівців, а також підтримка наших партнерів  - УкргазбанкToyota UkraineМоршинськаParimatch, SPORTMASTER UACeo-Club, UCloudкомпанії Павутина та партнеру у підтримці юних талантів  у спорті – дітей з інвалідністю - Parimatch Foundation  - та розуміння українського суспільства! У ці дні акцентованої уваги світу на проблемах людей з інвалідністю від нас усіх - великого загалу українських спортсменів з інвалідністю - подяка за партнертсво та підтримку! 

Піднятися на початок