A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

200 днів до Паралімпіади-2020 в Токіо: чи готові до неї українські спортсмени?

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 05 лютого 2021 року о 12:57

За результатами Паралімпіади 2016 року в бразильському Ріо-де-Жанейро, де брали участь представники 159 країн світу, українські спортсмени впевнено посіли третє місце. Наразі до літньої Паралімпіади-2020 у Токіо залишилося 200 днів. "Українські новини" вирішили з’ясувати, як до неї готуються українські спортсмени та як вплинув на процес підготовки карантин, введений у зв’язку з пандемією COVID-19.

Фото з архіву Національного комітету спорту інвалідів УкраїниФото з архіву Національного комітету спорту інвалідів України

Через пандемію коронавірусу Паралімпіада-2020 була перенесена на 2021 рік. Змагання відбудуться у столиці Японії, Токіо, з 24 серпня по 5 вересня 2021 року. Карантин вніс свої корективи у підготовку українських спортсменів, адже вкрай необхідно дотримуватися правил безпеки. Як самі паралімпійці, так і їхні тренери впевнені, що мають усі шанси утримати провідні позиції. Адже відчувають підтримку з боку керівництва Національного комітету спорту інвалідів України, системи "Інваспорт" та власне влади.

"Я знаю точно, що я і мої тренери, і керівництво Паралімпійського комітету роблять все можливе для того, щоб ми максимально підготувалися, навіть у цих незрозумілих умовах. Звичайно, треба ще більше працювати. У нас є переваги в тому, що ми частіше, ніж ті ж британці й американці з’їжджаємось на збори. Бо в них клубна система, більш роз’єднана, як у більшості країн. Ми готуємось. Віримо, що зможемо гідно представити Україну. Максимально від себе вимагаємо, робимо все можливе. Це наша робота і я б навіть сказав — покликання", — розповів відомий український спортсмен Андрій Демчук, чемпіон Паралімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро з фехтування на візках.

Андрій Демчук, чемпіон Паралімпійських ігор 2016 року з фехтування на візках (зліва). Фото Національного комітету спорту інвалідів УкраїниАндрій Демчук, чемпіон Паралімпійських ігор 2016 року з фехтування на візках (зліва). Фото Національного комітету спорту інвалідів України

Для того, щоб убезпечити спортсменів у процесі підготовки, їм регулярно роблять тестування на коронавірус, а на всіх зборах присутні медичні працівники, розповіла Стелла Бенедик — тренер провідної спортсменки національної збірної України Єлизавети Мерешко, яка на Паралімпіаді в Ріо завоювала чотири золоті та одну бронзову медалі у плаванні.

"Звичайно, минулий рік був складний через карантин, але підготовка українських паралімпійців йде повним ходом. Адже ми хочемо зберегти свої позиції. Президент НКСІУ Валерій Сушкевич дуже опікується цим питанням. Він сам пройшов це все і знає, що спорт — єдина можливість фізичної реабілітації людей з інвалідністю, а особливо дітей, що є такими від народження або інвалідність у них набута. І я як тренер можу сказати, хоч у мене немає особливостей, пов'язаних з інвалідністю, але я багато разів це проходила зі своїми спортсменами. І знаю, що за фізичною реабілітацією йде й психологічна. Тому Валерій Сушкевич не просто працює — він цим живе. Він знає по імені-батькові 99% тренерів, вникає в — підкреслю — особисті проблеми кожного спортсмена. А те, що він сам є спортсменом — безумовно, надихає й наших підопічних", — зазначила Стелла Бенедик.

Стелла Бенедик, тренер багаторазової чемпіонки та призерки Паралімпійських ігор 2016 року з плавання Єлизавети Мерешко. Фото НКСІУСтелла Бенедик, тренер багаторазової чемпіонки та призерки Паралімпійських ігор 2016 року з плавання Єлизавети Мерешко. Фото НКСІУ

За словами генерального секретаря НКСІУ Олени Зайцевої, наразі у доробку паралімпійців України вже 96 ліцензій в Токіо-2020, і подальша ліцензійна боротьба ще продовжується.

"Ми активно готуємося. Вже вибороли 96 ліцензій, і продовжується подальша боротьба. Під час карантину продовжували готуватися в різних умовах. Втім, хоч нещодавнє скасування Дефлімпійських ігор і було несподіваним, але це, сподіваємося, допоможе краще зосередитись на підготовці до Паралімпіади в Токіо", — розказала Олена Зайцева.

 

На знімку праворуч — генеральний секретар НКСІУ Олена Зайцева, ліворуч — президент НКСІУ Валерій Сушкевич. Фото Національного комітету спорту інвалідів УкраїниНа знімку праворуч — генеральний секретар НКСІУ Олена Зайцева, ліворуч — президент НКСІУ Валерій Сушкевич. Фото Національного комітету спорту інвалідів України

Коментуючи провідні позиції українських спортсменів, вона зазначила, що в підготовці спортсменів-паралімпійців важливо готувати вчасно й наступні покоління, які потім стають гідною зміною.

"Українські паралімпійці виступають на одному рівні з Великобританією, США, Німеччиною, Китаєм. До речі, Україна на третій позиції. Всіх у світі це дивує: як так? До нас приїжджали і з Італії, і з Америки, і навіть з Китаю — вивчати досвід "Інваспорту", як Україна готує своїх спортсменів, майже не маючи гідних спортивних споруд. Чому в нас такі результати? Бо вибудована національна система ("Інваспорт". - Ред.): кожен, хто бажає займатися спортом, хто хоче подивитися, що це таке, може це зробити. У нас створені умови, є забезпечення спортсменів державою", — відзначила генсек НКСІУ.

Дійсно, на одній із генеральних асамблей Міжнародного паралімпійського комітету, українська система була визнана однією з найкращих у світі з точки зору розвитку міжнародного паралімпійського руху. Але, на думку Олени Зайцевої, це лише один із чинників. Ще два чинники, які дозволяють українським паралімпійцям бути попереду — це патріотизм і підтримка з боку президента НКСІУ.

"Коли в Україні тільки розпочинався паралімпійський рух, ніхто у світі про нас не чув. Іноземні спортсмени не знали, як правильно вимовляти назву нашої країни. Це почуття патріотизму надихає перемагати, щоби її прославити. Щоби її знали в світі. А ще один чинник — це президент НКСІУ, який все робить для розвитку фізкультури та спорту людей з інвалідністю, і для людей з інвалідністю взагалі. Те, що Валерій Сушкевич сам спортсмен у минулому — безумовно, йому допомагає. Він знає, що потрібно спортсменам, і спортсмени це відчувають, відчувають його підтримку", — розповіла Олена Зайцева.

У свою чергу, президент Нацкомітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич вдячний за підтримку українських паралімпійців Мінмолодьспорту, президенту Володимиру Зеленському та Першій леді Олені Зеленській.

"У нас зараз дуже важкий період у країні, і я хочу подякувати насамперед Президенту України, Першій леді, які підтримали національний паралімпійський і дефлімпійський рух. Президент особисто неодноразово підтримував і своїми рішеннями, і комунікаціями. Якщо говорити про Міністра молоді та спорту, то я вдячний йому, особливо за 2020 рік, який був дуже складним. Українська влада сьогодні підтримує українських паралімпійців і дефлімпійців, фізкультурно-спортивну реабілітацію. Я з вдячністю кажу, що ця генерація української влади бачить все те, що роблять українські спортсмени з інвалідністю для держави та суспільства", — заявив Валерій Сушкевич.

Президент НКСІУ Валерій Сушкевич з українськими спортсменами. Фото Національного комітету спорту інвалідів УкраїниПрезидент НКСІУ Валерій Сушкевич з українськими спортсменами. Фото Національного комітету спорту інвалідів України

Нагадаємо, XVІ літні Паралімпійські ігри у зв’язку з пандемією коронавірусу були перенесені на 2021 рік та пройдуть з 24 серпня по 05 вересня 2021 року в місті Токіо (Японія). Там розігруватиметься 540 комплектів нагород (в порівнянні з ХV літніми Паралімпійськими іграми 2016 року – 528 комплектів нагород). Планується, що в Іграх візьме участь понад 4000 паралімпійців світу, які виступлять у 22-х видах спорту. Два види спорту, що дебютують на ХVІ літніх Паралімпійських іграх 2020 року в Токіо – бадмінтон і тхеквондо.

Наразі у доробку паралімпійців України - 96 ліцензій в Токіо-2020 (2 - стрільба із лука, 7 - стрільба кульова, 4 – веслування академічне, 4 – параканое, 40 – плавання, 25 - легка атлетика, 3- паратхеквондо, 8 - настільний теніс, 2 – велоспорт, 1 – голбол (чоловіча команда), а це - 106 спортсменів-майбутніх учасників Ігор. І це ж ще не все, боротьба за участь в Паралімпіаді продовжується! Національна паралімпійська збірна команда України планує вибороти 174 ліцензії для 207 спортсменів (на XV літніх Паралімпійських іграх 2016 року було 122 ліцензії).


Джерело: https://ukranews.com/ua/publication/3058-200-dniv-do-paralimpiady-2020-v-tokio-chy-gotovi-do-neyi-ukrayinski-sportsmeny

Фото - Національного комітету спорту інвалідів України 

Піднятися на початок